Aktualno Festivali Glazba POP COOLTURA

Runda 2020: Aktualna brbljanja glazbenih indie izdavača o glazbenoj industriji u lockdownu

Drugo izdanje Runda Digital Day-a počinje u srijedu 02.12., te će do petka, 04.12., sve biti u fokusu regionalne glazbene industrije. Generalni pokrovitelj konferencije je Merlin, a RDD #02 podržavaju i ImpalaHDUOFPS, dok je partner ovogodišnjeg izdanja beogradski Indirekt Showcase festival.

Prvi dan konferencije, bit će u znaku Merlina, koji će i ove godine predstavljati Tom Deakin, globalni direktor za odnose s članovima. Uz kratku prezentaciju Merlina, predstaviti će se i suradnja sa jednim od članova Merlina iz regije, izdavačkom kućom Croatia Records, te u posebnom sessionu rezerviranom za članove Runde, između ostalog, pojasniti kako postati član Merlina.

Centralni događaj prvog dana je panel koji za temu ima i dalje aktualnu implementaciju Direktive o autorskom pravu i srodnim pravima na jednistvenom digitalnom tržištu u zakonodavstva država članica EU, s posebnim osvrtom na stanje u dvije članice iz naše regije, Hrvatsku i Sloveniju. Na panelu će sudjelovati Helen Smith, izvršna direktorica Impale, Francesca Trainini, predsjednica UO Impale i potpredsjednica Udruge nezavisnih diskografa Italije / PMI, Darjo Rot (Nika Records/Runda), Branko Komljenović (Menart/Runda), te Ana Škarica-Lešić, ispred Dancing Bear Publishing-a i predsjednica odbora nezavisnih publishera pri HDU, dok će panel moderirati Mladen Milić (HDU).

U četvrtak, 03.12., drugi dan konferencije počinje u znaku obilježavanja 20 godina Impale, o čemu će pričati Helen Smith Kees van Weijen (predsjednik Impala-e), nakon čega će uslijediti još jedna prezentacija vezana za Impalu. Radi se o predstavljanju projekta ‘One Step Ahead’ koji nastaje u suradnji s kompanijom CMU, a čiji je cilj razviti digitalnu aplikaciju koja će pomoći nezavisnim izdavačima da lakše prepoznaju trendove, nove mogućnosti i izazove na digitalnom glazbenom tržištu.

Središnji panel drugog dana logično se nastavlja na prethodnu prezentaciju i u fokusu ima upravo digitalno glazbeno tržište, s naglaskom na dolazak velikih digitalnih streaming servisa poput Spotify-a i iTunes-a u našu regiju. O tome kakva su iskustva na drugim tržištima na kojima servisi već godinama djeluju, te da li je naša regija spremna dočekala dolazak streaming servise razgovarati će Tony Duckworth (PIAS/Poljska), Henriette Heimdal (CD Baby/UK), Jehan Paumero (Believe Digital), Branimir Mihaljević (Karpo Media / HDS), Tom Pasanec (Blacksoul Music), uz moderiranje Nikole Jovanovića (Kontra/Runda).

Uslijedit će jedan od zasigurno najzanimljivijih događaja RDD #02 konferencije, a to je razgovor sa Indie legendom, Martinom Millsom, osnivačem kultnog labela Beggars Banquet i danas predsjednika globalne grupacije nezavisnih izdavača Beggars Group koja uključuje 4AD, Matador Records, XL Recordings, Rough Trade i Young Turks labele, s kojim će razgovarati Branko Komljenović.

Za kraj slijedi prezentacija ‘Što je to RDx?’, na kojoj će Charlie Phillips, operativni direktor WIN-a (Svjetske udruge nezavisnih izdavača), predstaviti projekt nove usluge za globalnu razmjenu podataka u glazbenoj industriji, koji je WIN razvio u suradnji sa IFPI.

Zadnji dan konferencije, petak, 04.12., otvara kratki pogled unazad na prve dvije godine Runde. O tome kao i o prioritetima udruge u budućnosti govoriti će predsjednik i potpredsjednik Runde, Dario Draštata i Nikola Jovanović, a razgovor će voditi voditi Didier Gosset, komunikacijski direktor Impale i jedan od najzaslužnijih za pokretanje regionalne udruge Runda.

Slijedi prvi panel od dva koji su pripremljeni za taj dan konferencije. Prvi nazvan ‘Raznolikost i uključivost u glazbenoj industriji’, preispitat će teme koje su u zadnje vrijeme u fokusu Impale i drugih dionika u glazbenom svijetu, a na njemu će sudjelovati Eva Karman Reinhold, predsjednica Švedske nacionalne udruge nezavisnih izdavača SOM, članica UO Impala-e, te supredsjedateljica Odbora za raznolikost i uključivost Impale, Lina Ugrinovska (Password Production/Makedonija),  Sarah Al Hamad, suosnivačica labela Rika Muzika i menadžerica za poslovne odnose Britanske udruge nezavisnih izdavača – AIM UK, te Maja Vidmar-Klarić, direktorica Zaprafa, koja će i modrerirati panel.

U nastavku još jedna od prezentacija koja će sigurno izazvati veliki interes na kojoj će biti riječi o tome kako najkvalitetnije upravljati pravima na platformi YouTube, ta koji su sve načini da se poveća prihod sa te platforme, o čemu će govoriti Andras Bozan Bodrogi, nezavisni stručnjak za YouTube.

Za zadnji panel konferencije ostavljena je još jedna goruća tema, vezana za utjecaj i štetu koju je Covid-19 kriza čini svim segmentima glazbene industrije, a posebno dijelu koji se bavi live eventima, te što nas čeka nakon što kriza prođe. Na ovom panelu sudjeluju regionalni glazbeni profesionalci Brano Jakubović iz Dubioza kolektivaZoran Vulović, promotor i izdavač (Long Play/Runda), Danko Stefanović, također izdavač i promotor (RTL Music/Runda), Matjaž Manček voditelj glazbenog programa ljubljanskog Kina Šiška, te Berislav Marszalek, direktor ticketing kompanije Entrio, a moderator će biti Dario Draštata (Dallas Records/Runda).

Posljednji događaj RDD #02 konferencije biti će predstavljanje aplikacije ’Vrijeme je za digital / Now Is Digital’ koja je nastala u suradnji Hrvatske diskografske udruge i kompanije Poslovna spajalica i namijenjena je izdavačima i njihovim izvođačima, kako bi se proces izvještavanja o prihodima od prodaje izdanja i digitalne distribucije glazbe što jednostavnije i transparentnije komunicirao putem jedne aplikacije i na jednom mjestu.

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame