Aktualno film inmediasres POP COOLTURA showbiz

Dara iz Jasenovca: Srpski kandidat za Oscara i još jedan film o stradanjima iz Drugog svjetskog rata

“Dara iz Jasenovca”, novi je film glasovitog srpskog redatelja Predraga Antonijevića i upravo on će predstavljat Srbiju u utrci za 93. Oscara, nagradu Američke akademiјe filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriјi za naјbolji međunarodni film (International Feature Film Award), objavio je Filmski centar Srbije. Film prati sudbinu djevojčice Dare i njezine obitelji u vrijeme Drugog svjetskog rata, neposredno nakon ustaško-njemačke ofenzive na Kozari, kada su mnoga djeca s tih prostora odvedena u Jasenovac, a potom premještena u logor Stara Gradiška.

Glavnu ulogu igra Biljana Čekić (12), djevojčica iz Potkozarja, čiji su preci bili u Jasenovcu, a scenarij je napisala Nataša Drakulić.

Prema riječima komisije ovo je obrazloženje odluke: “Komisija izražava veliko zadovoljstvo, jer smo ove godine imali izuzetno kvalitetnu, žanrovski raznoliku filmsku ponudu. Izabrani film Dara iz Jasenovca je emotivno snažna drama koja se bavi povijesnom traumom nudeći prije svega poštovanje prema žrtvama. Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična, pri čemu je film izbjegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti jer nije stavljen u politički diskurs. Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu općeg zločina, već je tragedija personalizirana. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i općim mjestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući tako veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila. Bila je potrebna velika hrabrost cjelokupne autorske ekipe da se prihvati tako delikatne teme”.

Članovi komisije ističu visoku umjetničku kvalitetu filma, vrsnu režiju, britak scenarij, fotografiju koja doprinosi vizualnoj poetici filma, muziku, scenografiju i kostim, kao i ekspresivnu glumu postignutu u ovom „ansambl filmu“ (naročito kada je riječ o ženskim likovima). Kroz sudbinu čitavih obitelji, prikazana je snaga volje malog čovjeka, kao i ogromna ljubav i čovječnost u okolnostima koje su teško zamislive, pojašnjeno je u priopćenju.

Film je odabrala komisija koju čine Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana (član Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti), Miroslav Lekić (ispred Udruženja filmskih umjetnika Srbije), dr. Ivana Kronja, Tanja Bošković, Sandra Perović (ispred Upravnog odbora FCS-a), Dara Džokić (ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije) i Dejan Lutkić.

Uz film Dara iz Jasenovca, čije snimanje financiraju Vlada Srbije i Filmski centar Srbije (FCS) s 2,3 milijuna eura, stali su i američki ekspert za Holokaust Michael Berenbaum te producent Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame