Aktualno inmediasres knjige POP COOLTURA showbiz

Kulturnjački skandal na literarnoj sceni: Alis Marić iz “Čitaj knjigu” i njena borba protiv nošenja maski

Netom nakon što je na jednom od najčitanijih hrvatskih portala Index.hr izašao kritički intoniran tekst zbog objave na Facebooku, hrvatske blogerice Alis Marić, vlasnice bloga portala “Čitaj knjigu”, buknule su društvene mreže prepune osuda zbog njenog postupka.

Ona je u jednom od svojih komentara prepričala epizodu svog ulaska u taksi u Zagrebu i odbijanje nošenja maske unatoč zamolbi taksista jer time potencijalno ugrožava zdravlje njegova 80-godišnjeg oca. Njeni privatni stavovi koji uključuju negiranje korone, zagovaranje Trumpa i sličnih alternativnih teorija zavjere uz citiranje duboko humanih poruka poput “Sve što radimo iz srca ima pozitivnu energiju”, izazvali su i isprovocirali neistomišljenike na salve osuda.

Alis Marić se nije direktno referirala na tekst Nenada Jarića Dauenahuera s portala Index.hr, nego je samo postala objavu na svom Facebook profilu.”Prenosim tekst jedne meni nepoznate žene od koje sam prihvatila prijateljstvo ali u brzini nisam kopirala ime a voljela bih ga potpisati.

“Kako je fašistička cancel culture stigla i u Hrvatsku
Ovako, ne poznajem Alis Marić. Nemam pojma tko je, nije mi poznanica, nije mi prijateljica, ne pratim ju na društvenim mrežama. Do jučer nisam imala pojma da ta žena uopće postoji. Jučer sam doznala “tko je”, zahvaljujući masovnom linču histerične rulje koja bi ju, baš kao u najgorem hororu ili kakvom distopijskom filmu, euforično smlavila i zadavila vlastitim rukama – samo kad bi im se pružila prilika. I pružila se – istina nitko iz čopora se vjerojatno ne bi usudio doći ženi pred vrata pa joj prijetiti smrću, no živimo u vremenu digitalne kulture, pa iako je cilj isti – uništenje nečijeg života, karijere, ugleda, – samo su sredstva nešto perfidnija.
Jučer sam dakle prvi put u životu doznala tko je Alis, čime se bavi, o čemu piše. Uopće se ne slažem s njenim postom o “frekvencijama i maskama”, vjerojatno se ne bih s njom složila ni oko drugih stvari, no zalažem se za pravo slobode govora i mišljenja. Za to pravo, koje smo već izgubili i ima ga još samo u tragovima, se ne zalažem selektivno, za razliku od mnogih koji su ronili krokodilske suze prije par godina paradirajući bespućima Facebooka s otisnutom parolom “Je suis Charlie” , dok isti ti danas zazivaju Orwelijansku cenzuru.
Ne, COVID 19 nije kuga, ni španjolska gripa, ni SARS, a o maskama, usprkos pokušajima PR mašinerije, ni danas u znanstvenim krugovima nema konsenzusa.
Jedan od najeminentnijih znanstvenih časopisa na svijetu, BMJ, je nedavno objavio važan tekst koji je stigao i do hrvatske javnosti, riječ je konkretno o ovome članku –
“Znanost se potiskuje radi političke i financijske dobiti. Covid-19 široko je pokrenuo državnu korupciju što šteti javnom zdravlju. Za ovu oportunističku pronevjeru odgovorni su političari i industrija. Takvi su i znanstvenici i zdravstveni stručnjaci. Pandemija je otkrila kako se medicinsko-političkim kompleksom može manipulirati u hitnim slučajevima – vremenu kada je još važnije zaštititi znanost.”

Link (za one koji još nisu pročitali) – https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4425

 
Od tog trenutka, BMJ je stao na stranu znanosti. A znanost se sve strožije i sve češće cenzurira. Ne pseudoznanost, ne ni korporacijska “znanost”, nego ZNANOST, pa tako najbolji znanstvenici na svijetu preko noći bivaju cenzurirani na svim društvenim mrežama, na googleu – jednostavno im je onemogućeno da uopće pokušaju dovesti u pitanje mainstream narativ. Konkretan primjer koji opisuje nedavni znanstveni rad upravo o (ne)učinkovitosti nošenja maski: “Moguće je ne složiti se s Heneghan i Jeffersonom oko robusnosti i interpretacije ispitivanja DANMASK-19 – što i činim – ali i dalje vjerujem da je pogrešno što je njihovo mišljenje o radu označeno kao „lažne informacije”. Čini se da je 2020-ta postala Orwellova 1984., gdje granicama javnog diskursa upravljaju multimilijarde korporacija (umjesto totalitarnog režima) i tajni algoritmi kodirani od strane neidentificiranih zaposlenika.”

Link: https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4586

Znanstvenici se često ne slažu, to nije novost. Novost je, a mnogi izgleda toga nisu svjesni, da živimo orwellijanstvo. U mnogim zemljama, upravo zbog svega iznad navedenog, maske ni danas nisu obavezne. U nekima su obavezne samo u zatvorenim prostorima. U Švedskoj nisu uopće, u Walesu nisu bile do nedavno.
Zamislite kako linč i divljanje nad Alis nakaradno izgledaju iz perspektive građana Estonije koji do prije par dana uopće nisu nosili maske? Legalist sam i nosim masku ali ozbiljno dovodim u pitanje “legalnost” svih odluka tijekom ove pandemije, a koje su krajnje netransparentne, prepune muljanja, korupcije i laži. Do te mjere, da je u Njemačkoj pokrenuto istražno tijelo koje će zahtijevati odgovornost svih osoba koje djeluju u ime sumnjivih korporacija ili u svoju osobnu korist, a čemu svjedoči još jedan tekst koji također prenosi BMJ, link na tekst:
“Njemački “Stiftung Corona Ausschuss” (izvanparlamentarni odbor pravnika koji istražuje krizu o Coroni ) prikuplja dokaze o pojedincima i organizacijama odgovornim za falsificiranje PCR testa, koji je bio glavni pokretač mjera vladine politike na samom početku ove zdravstvene nužde. Falsificiranje testa, počevši od protokola koji je prvotno dizajniran u Njemačkoj, a zatim izvežen u svijet, istraga smatra slučajem kriminaliteta koji je rezultirao štetom za pojedince i tvrtke diljem svijeta.”
Zbog cjelokupne situacije kao i navedenih ČINJENICA, a budući da iz prve ruke svjedočim kako ljudi, cijenjeni ljudi, znanstvenici, profesori na fakultetima, zbog posve benignih izjava na svojim (privatnim!) Twitter& Facebook &Insta profilima preko noći dobivaju otkaze i bivaju progonjeni poput najgorih zločinaca, a što se pojavom pandemije dodatno pogoršalo, odlučila sam podvući crtu i odabrati stranu, prvi put u životu.
Nema većeg dara od slobode. I nema većeg zla od oduzimanja iste. To je uvjerenje kojeg se neću odreći. Alis, koja je samo jedna, a koju je slavodobitno nakon opće FB histerije čizmom nagazio i Index, sigurno neće biti jedina. Bit će tu tek sad “SS oficira” i prokazivača, cinkanja, ispuzat će ono najgore; ljigavština koja uvijek izmigolji u zlim vremenima. Pa svima onima koji pate od fašistoidnog patološkog poremećaja i kane cinkati prijatelja, susjeda, prolaznicu, oni koji se vesele kad se ljude mlati, zatvara, kad im se prijeti, kad ih se javno omalovažava, kad ih se degradira, oduzima im se dostojanstvo i pravo da kažu svoje mišljenje – dakle svima koji se prepoznaju u datom opisu, napustite moj FB profil i odfrendajte me – ODMAH.
Jer sa fašistoidnim smećem se ne kanim družiti. Zahvaljujem.”

Zlosretno i iz krivih pobuda ali literati komentiraju kako je sretna okolnost što se bar o knjigama počelo pričati.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame