Aktualno inmediasres mediji POP COOLTURA

Slovenija gasi kultni Radio Študent: Peticija za održavanje glasa mladih u eteru

Radio Študent Ljubljana nalazi se ispred možda najvećeg izazova u svojoj 52-godišnjoj povijesti. Neočekivano i nenajavljeno brisanje Radia Študent iz budžeta Studentske organizacije u Ljubljani za 2021. godinu moglo bi značiti kraj za najstariji neovisni i studentski medij u Europi. Radio Študent, jedinstven na području država bivše Jugoslavije, ali i šire, nastao je kao rezultat studentskih pokreta krajem 60-ih. Kao neovisni prostor slobode medija uspostavio se u liberalnim 70-ima, ostao glasan u stabilizacijskim 80-ima, igrao ključnu društvenu ulogu tijekom procesa osamostaljenja Slovenije te preživio tranziciju sve do današnjeg trenutka.
Aktualnu ekipu čini oko 200 suradnika raspoređenih u pet redakcija (politička, glazbena, kulturna, sveučilišna i znanstvena) i dvije službe (spikeri i tehničari) koji zajedno produciraju do 17 sati dnevnog programa. RŠ često surađuje i s brojnim medijima s područja bivše Jugoslavije, a isto tako prostor u eteru daje i manjinama – četiri puta mjesečno slušatelji mogu slušati emisije na srpskom i hrvatskom jeziku, dok se u prošlosti emitirala emisija na i bosanskom i romskom jeziku.
Sve to se sad daje pod upitnik zbog neodgovornih poteza studentskih funkcionara koji žele iskoristiti koronakrizu da se riješe RŠ-a. Dok je istina da se ŠOU suočava sa znatno sniženim prihodima, očito je da se radi o pritiscima jer im ne odgovora da RŠ kritično i neovisno pokriva svakakve nepravilnosti iza kojih stoje baš ti isti funkcionari. O budžetu će ŠOU glasovati po brzom postupku, već u četvrtak, 14. 1. 2021!, govori voditelj i nekadašnji urednik Antun Katalenić u ime ljubljanskog Radia Študent pozivajući na potpis peticije za očuvanje tog medijskog mjesta.
Dakle, uslijed krize mu prijeti mogućnost gubitka financiranja od strane države, a djelatnici radija to prepoznaju kao politički pritisak.
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame