inmediasres Politička aktuala POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA

Popuštanje mjera protiv koronavirusa 01. veljače: Još uvijek je neizvjesno i nejasno koliko i što će dobiti “olakšice”

Prema prvim, još neslužbenim podacima vezanim za popuštanje i olakšavanje mjera vezanih za koronavirus pandemiju, nakon sastanka predstavnika Stožera i Vlade RH, doći će do svojevrsnog popuštanja dosadašnjih restrikcija.

 

Očekuje se od 01. veljače natrag dozvola rada teretana i terasa restorana i kafića na otvorenom te izdavanje napitaka za van (coffee to go) te najava povratka u škole djece starijih razreda osnovne i srednjih škola.

Izdvajamo dio govora ministra zdravstva Vilija Beroša veza za tematiku: “Analizirali smo sve – od svjetske situacije preko EU i Hrvatske pa do pojedinih županija. U ovom trenutku naše stanje je izuzetno zadovoljavajuće te nam dozvoljava da razmišljamo o eventualnoj relaksaciji, iako se u Europi razgovara o dodatnom zatvaranju. Prvo smo evaluirali dosadašnju učinkovitost svih mjera. Sljedeći tjedan ćemo dodatno analizirati, svaki resor je dobio zadatak da evaluira situaciju i da na kraju donesemo mjere koje će biti prikladne trenutku. Ali ako za tri-četiri dana iskrsne neka nova okolnost, tipa pojava novog soja u Hrvatskoj, sve to pada u vodu. Naše nastojanje da relaksiramo je kao naša nagrada i zahvala hrvatskom narodu za odgovorno ponašanje, ali to mora biti u skladu sa situacijom, uključujući i situaciju s cjepivom. Dobili smo pismo Nacionalne udruge ugostitelja koje ukazuje na određene probleme i na eventualni povlašteni položaj nekih vrsta objekata. Bitno je da se mjere prema svima odnose na isti način, ali to nije moguće uvijek postići. Naravno da nismo to napravili namjerno, pojedini kafići su zatvoreni, a kava se prodaje na benzinskim crpkama i nekim restoranima. No o tome ćemo više razgovarati sljedeći tjedan. Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera. Netko zagovara otvaranje teretana, ali nitko nikom ne brani da ide trčati npr. oko Jaruna ili na Sljeme. Ipak, ove riječi ne znače da neće biti otvaranja teretana, to će svakako biti jedna od tema za razgovor, odgovor ćete imati do sredine tjedna”.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame