Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA

Dunja Knebl & Kolorira: Naša mat – Povratak etno čuvarice

Etno čuvarica i skupljačica hrvatskog glazbenog narodnog blaga Dunja Knebl objavila je u suradnji s Kolorira sastavom video spot za tradicijsku pjesmu “Naša mat”. Stvar je s Dunjinog aktualnog albuma “Tamo gori”, korijenski iz austrijskog Gradišća, a opisuje vječitu borba za slobodu i samostalnost među ljudima koji su bliski.

 

“Volim obrađivati slabo poznate, ili gotovo nepoznate pjesme iz hrvatske baštine. “Naša mat” je jedna od takvih pjesama kojoj sam se nekoliko puta “vraćala”. Volim pjesme koje se čine jednostavnima, ali ih možemo interpretirati na različite načine pa su time svevremene i univerzalne. Volim kad se pjesma interpretira na različite načine. Počelo je od jednostavnog aranžmana uz gitaru Danijela Maoduša 2007. Snimka nije objavljena niti na jednom albumu
pa se “Naša mat (su rekli)” ponovo našla među odabranima za koncert s Ninom Kraljić i Kololirom 16.11.2017. u okviru “ Začarane Močvare ”. Nije se samo meni ta pjesma jako sviđala, pa se napokon našla i na albumu “Tamo gori” s Kololirom u još ljepšem i bogatijem aranžmanu. Voljela bih da još puno slabo poznatih hrvatskih tradicijskih pjesama dožive različite obrade kako bi našle put do slušatelja. Pjesme mogu preživjeti samo ako ih se može slušati; znači da ih trebamo pjevati, svirati i/ili snimiti” sublimirala je svoj aranžmanski i istraživački mojo Dunja. (Dijana Čelić)

7/10

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame