Aktualno film inmediasres mediji Politička aktuala POLITIZAM POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST

Film savršen za novi rat između Hrvata i Srba: “Dara iz Jasenovca” revidira prošlost iz dvije perspektive

“Dara Iz Jasenovca” novi je film Predraga Petra Antonijevića o kojem smo već pisali kao o službenom kandidatu Srbije za Oscara ove godine ali i filmu koji i prije nego ga je itko prije premijere vidio diže nove tenzije među Srbima i Hrvatima zbog revidiranja prošlosti.

Priča filma je smještena u Hrvatsku 1940-ih, gdje priča priču o mladoj Dari koja se suočava s užasima holokausta nakon što su ona, njezina majka i braća i sestre poslani u kompleks koncentracijskog logora poznat kao Jasenovac.

Jasenovcem, koji se smatra jednim od najzanemarivanijih dijelova povijesti, upravljaju fašistički ustaše koji su zvjerski ubijali Židove, Srbe i Rome, među kojima je bilo i mnogo djece. Kako se počinju odvijati neizreciva zvjerstva, Dara mora sazvati ogromnu hrabrost kako bi zaštitila svog novorođenog brata od strašne sudbine, dok ona osigurava vlastiti opstanak i planira nesiguran put prema slobodi.

Film su američki kritičari iz Varietyja prozvali neskrivenom srpskom propagandom, nazvavši ga gotovo huškačkim, a po društvenim mrežama nacionalisti i šovinisti sa srpske i hrvatske strane razvijaju rat i sukobe mišljenja oko točnosti njihova pogleda na povijest.

Režija: Predrag Peter “Gaga” Antonijević Uloge: Biljana Čekić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Igor Đorđević, Nataša Ninković i Anja Stanić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame