Aktualno Celebrities Festivali film inmediasres mediji POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST Zabava

“Mank” Davida Finchera razvalio po nominacijama Zlatne Globuse: Hoće li i Oscari pratiti tradiciju?

Netflix rastura svijetom filmske industrije. Streaming servis dominira brojem nominacija za ovogodišnje filmske nagrade Zlatni Globus s 22 filma i 20 televizijskih serija.

Ovogodišnja dodjela nagrada Zlatni globus, koje otvaraju sezonu dodjela holivudskih nagrada u doba pandemije, održat će se 28. veljače, a svečanost će voditi glumice Tina Fey i Amy Poehler. Nominirane i pobjednike odabiru članovi Holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA).

Novi film Davida Finchera crno bijela bio drama “Mank”, priča iz zlatnog doba Hollywooda o scenaristu Hermanu J. Mankiewiczu, koautoru scenarija za Građanina Kanea, kojeg igra Gary Oldman, ima najviše, šest filmskih nominacija za Zlatni globus. Slijedi “Suđenje čikaškoj sedmorici” s pet nominacija.

U kategoriji najbolje drame su još  “Zemlja nomada”, “Suđenje čikaškoj sedmorici”, “Obećavajuća mlada žena” i obiteljska drama “Otac”.

“Borat 2”, “Hamilton”, “Maturalna večer” i “Palm Springs” natjecat će se za nagradu u kategoriji za mjuzikle i komedije.

U kategoriji najboljih redatelja tri su redateljice, Regina King za dramu “Jedna noć u Miamiju”, Emerald Fennell za “Obećavajuću mladu ženu” i Chloe Zhao za “Zemlju nomada”. Među nominiranim glumcima uz Oldmana i Cohena su pokojni Chadwick Boseman u svojoj posljednjoj filmskoj ulozi u “Ma Rainey: Majka bluesa”, britanski glumac Riz Ahmed za ulogu bubnjara koji je izgubio sluh u filmu “Zvuk metala” i Frances McDormand za film “Zemlja nomada”. Među serijama vode ponovo Netflixove “Kruna” i “Ozark” te kanadska serija “Schitt’s Creek”. Veliki prošlogodišnji Netflixov hit “Damin gambit” nominiran je u kategoriji serija ograničena trajanja.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame