autorski tekstovi Celebrities Glazba

Neka jedu kolače

Rijeka, 050512. Svecana dodjela diskografske nagrade Porin odrzana je u dvorani Zamet. Na slici: Bare, dobitnik Porina za hit godine Foto: Tea Cimas / Cropix

“Eppur si muove!” (Galileo Galilei)

Kako se svijet mijenja, mijenjaju se i ranije utvrđene definicije.

Jabuka više ne pada sa stabla, sad je to klub (pred zatvaranjem?). Prst u anus je evoluiralo kao rukovanje, a “Grab them by the pussy” je postao simpatičan natpis nečije majice ili facebook status. Nisu više beskonačni samo glupost i svemir nego i registar branitelja, pjevača/ca te zabavnih festivala. Sami pojam zabave je evoluirao u jeftine kvizove znanja, nepoznatih faca koje zvuče poznato i posrano, a tu i tamo neke zvijezdice zaplešu ili, naravno, zapjevaju.

“Kurve su nekad bile kod Centrala hotela, a sad su na televiziji” (Mišo Kovač)

Bitno je biti poznat, družiti se s poznatima, prošetati špicom ne bi li te slikali za časopis koji kupuješ nekome kad ideš u bolnicu u posjetu. Da bi to sve mogli, potrebno je krenuti od nekuda. Danas, svaki manji grad ima neki svoj festival “zabavne glazbe”, zabavne kako kome, glazbe kako kome. Tu se kalite sa najlošijim pjesmama i svojim užasnim glasovima. Ne hejtam, to je tako. Čak sam i sam imao prste u tome davno. Jedan “no name” zabavnjak, poznat u svojoj ulici, davno me prije molio da mu napravim youtube kanal i uploadam neku božičnu sprdačinu od pjesme. Toliko je frcalo od božičnih motiva da je bilo nemoguće preslušati čitavu pjesmu u komadu. Jedna od onih pjesama za koju mislite da nikad neće prestati svirati, kao Hotel California. Kao što rekoh, tako počinje karijera.

Zatim kreče plan B, čekanje na talent show gdje se obavezno prijavljujete ne bi li vas vidjela šira javnost i lupila like na vaš fan page. Ako prođe sve po planu pa se probijete, možda vas po svoje uzmu Cetinski ili (ako je show na HRTu) Croatia Records. Ako ne, bit ćete sigurno u nekom od gore navedenih showova. I nakon toliko godina pjevačke karijere, moguće je osigurati nominaciju za Porin za novu nadu.

“Imamo predsjednicuuuu…” (Tomislav Karamarko)

U vrijeme dok NASA otkriva novi sustav od sedam planeta, mi stvaramo zvijezde koje ne svijetle dalje od Palagruže. Zadnji primjer je Kolinda (makar u trenutku dok ovo pišem, na TVu su najavili još jednu novu pjevačku nadu). Žena, majka, Rvatica, kraljica Balkana, radi čvarke, kreći zidove, pjeva s tamburašima. S ponosom smo slušali Radojku i ostale etno pjesme na inauguraciji. Žena koja pršti od zajedništva i tolerancije, umotana u domaće krpe, željna kamera. Još samo fali pornić da počne puniti arene ili neko diplomatsko rukovanje sa Trumpom (anus/pussy rukovanje).

Od Golden Globesa do Grammy awardsa, svi napali Trumpa. Frajer je to popratio sa par twittova, ali sada se svijet okreće prema dodjelama Porina.

And the Porin goes to…

Bila je 1998. godina, posljedni trzaji Fiju Briju scene. Na drugom kutku svijeta, svirala je meditativna muzika. Jagger, obučen u laganu trenirku, legao je na prostirku i zauzeo “pozdrav Suncu” položaj. Usmjerio je sve svoje misli na disanje, rješavao se stresa. U tom ključnom trenutku čuje se ringtone sa Nokie 3310. Mick je odlučio ignorirati mobitel i paziti na disanje. Al jebiga, mobitel uporno zvoni. Ustane se Mick s prostirke, uzme mobitel u ruke. Keith zove: “Pa kaj se ne znaš javiti na mobitel? Upravo mi javili da smo dobili Porin!”. Kroz Micka su prošli trnci uzbuđenja, a sve ostalo je povijest.

No vratimo se mi u doba naše kraljice, u doba u kojem se svi bave bitnim temama. Doba rasizma, ksenofobije i homofobije. Kada se zavalja nekakav val rasizma, onda snime film o gay afroamerikancu. Ako je riječ o imigrantima, tu podižu glas “overrated” Meryl Streep, M.I.A. ili razbijaju zidove na Grammy Awardsu kao Tribe Called Quest. Međutim, to su Ameri, a oni su po defaultu glupi jer ne znaju ni gdje je Rvacka i glavni grad Etiopije.

U Rvackoj sasvim druga priča. Ovdje nema toga. Nema suzavaca na pedere, nema “Ubi Srbina”, nema lupanja imigranata. Ovdje su svi dobri ljudi, uvijek željni pomoći, svi puni mudrosti, prde duge. Zato je logično da taj rvacki Grammy nema ekscesa niti pjevači/ce nemaju potrebu stati iza nečega ili nekoga. Ovdje il si dva put umra za njon ili minimalno 100 puta dnevno.

Porin se sastoji od par nakladnika, jednako tolikog broja producenata, desetak puta više izvođača te nepoznat broj onih koji daju svoj glas frendovima pjevačima, a svake godine se vrte jednaka imena.

Među 33. kategorije, postoji puno onih za koje nitko ne zna da postoje, od instrumentalnih izvedbi, albuma popularne duhovne glazbe, tematsko-povijesnih albuma pa još nekoliko “kategorija klasične glazbe”.

Za one koji nemaju novih materijala, postoji posebna kategorija “najboljeg koncertnog albuma”.

Ove godine Gibonni i Oliver sigurno mogu dobiti Porin za vokalnu suradnju, album pop glazbe i album godine. Ne samo jer je dobar album nego je konkurencija slaba (osim za album godine).

Posebno glup naziv kategorije je onaj za najbolju grupu s vokalom gdje će sigurno briljirati Detour. U kategoriji ženske vokalne izvedbe posebno iznenađuje da Josipa Lisac ima novu pjesmu što je ravno čudu. Red je da i alternativce nagrade, a tu su Elemental, Sara Renar i Postolar Tripper. S obzirom da je za Elemental (kojeg jako volim) više čulo glasača od Sare, a statistika nikad ne laže, ovo će im biti lak plijen. Za rock album nominirani su Let3, M.O.R.T. i Drugi način što znaći da je rock umro davno. Iako ima najprodavaniji album (nadam se da postoji negdje točan broj), Rozga ima samo jednu kategoriju i to za najbolji album zabavne glazbe.

Za pjesmu godine, bude fight, prsa o prsa između Massima i Nine. Mislim da i njima već ide pjena na usta kad ih prozovu.

Sve u svemu, nadam se da neće zamijeniti koverte s dobitnikom jer svijet ne može izdržati toliko skandala u samo 3 mjeseca.

#Jacques Houdek izdrži

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame