autorski tekstovi film KOLUMNIZAM Kritike POP COOLTURA

Ghost In The Shell (R. Sanders)

Čim se pojavila prva vijest o filmskoj (igranoj), a pritom i holivudskoj adaptaciji ljubljene, mokre fantazije svih fanova mange/animea ”Ghost in the Shell”, počela je lavina. Tko li se samo usuđuje dirnuti njihov ‘Sveti Gral’? Scarlett Johansson će tumačiti obožavanu Motoko Kusanagi? Aaa…ali… Scarlett je bjelkinja?!!! Sooo, who gives a fuck? Scarlett je ovo odradila profesionalno i uvjerljivo i normalno je kako neće holivudski producenti spucati toliko para kako bi sve ostavili na milost i nemilost neke širim masama nepoznate azijske glumice.

Ako ćemo pričati o onom što je fer ili nije, lako je zaključiti kako su u tom slučaju igranu adaptaciju mogli snimati isključivo japanci, zar ne? Priča (koja se btw odvija u ne tako dalekoj budućnosti u kojoj ćete kibernetički moći nadograditi svoja nesavršena ljudska tijela, no dal’ ćete pritom sačuvati i svoju dušu, bla, bla, bla….) je po mojem skromnom mišljenju univerzalna i nije uopće toliko bitno da li glavnu junakinju glumi bjelkinja ili azijatkinja. Scenaristi su ionako taj rasni problem premostili/riješili lakim potezom pera (neću vam ipak spojlati kako). Bitno je da ovo čudo u konačnici na velikom ekranu izgleda blještavo dobro i futuristički, premda je u rukama nekog odvažnijeg i originalnijeg redatelja negoli je to ‘šljaker i plaćenik Rupert Sanders moglo ispasti daleko provokativnije i bolje.

Ovaj film unatoč svim tim eyecandy trikovima i manje-više uvjerljivoj glumi većine likova (Kitano je i dalje nenadjebivi car), ima još posve dovoljno scenarističkih mudrosti za prosipanje i šteta ga je propustiti samo zato jer su neki kmečavi hejteri rekli kako oni tamo ‘zločesti’ u Holly’fucking’woodu nisu to smjeli učiniti tako i tako. Japanci su se kao proslavili svojim igranim adaptacijama hit animea poput ”Attack on Titan” i sl.? Moš’ si ga misliti. Dok nam ne stigne toliko očekivani nastavak ”Blade Runnera”, za fanove žanra ovo je jedan posve dobar filmski provod.

7/10

Ivica Perinović

Ivica Perinovic

Ivica Perinovic

Komentari

Reklame