Glazba inmediasres Zabava

Dubioza kolektiv – pravi ili lažni Valteri i Zagorje zelene

Od nastanka 1993, priče Gluhog Doba pa do današnje Dubioze, dosta toga se promijenilo. Nagore, nažalost. Prvobitna zamisao ljudi koji su bili okupljeni oko ove ideje je bila “vrisak gluhoće” u ratnim vremenima. Vrisak protiv nepravde nanesene Bosni i Hercegovini koju su napali Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, a što je Alija Izetbegović amenovao. Svi su imali interese da Bosna nestane, ali Gluho Doba je diglo svoj glas protiv toga.

Gluho Doba

Gluho Doba je bio pravi Valter, borac protiv nepravde. Završetkom rata, ta priča stagnira. Dosta je razloga bilo zašto se to dešavalo, jedan od njih je bio i antagonizam Sarajeva spram zeničkog benda koji je imao više muda da se suprostavi mejnstrimu na bilo koji način dok je Sarajevo uvijek gravitiralo prema njemu, pokušavajući obnoviti sarajevsku pop školu. Ta stagnacija je dovela do toga da 1999. bend prestaje s radom. A zatim se 2003. transformira u Dubiozu. Bend sastavljen od članova iz Sarajeva i Zenice.

Prve tri godine benda su bile nastavak gluhodobičnih staza revolucije. Sve dok sarajevski dio benda nije shvatio da ipak ne želi biti dio te priče već dio priče Pink televizije i glamura Zvijezdi Granda. Htjeli su da ta priča o revoluciji ostane samo kao hipsterski ukras turbo folk scenografiji bez prave želje da se pozove na bilo kakav socijalni a kamoli revolucionarni bunt već da se podilazi publici i to onoj koja je ništa drugo do inertna masa, a koja je s ekonomske tačke gledišta najbrojnija. Kako su Sarajlice držale logistički dio benda po kontrolom, kako bi mogli imati svoje šape na novčanim tokovima, oni su mogli ovu travestiju da stave kao primarni potez samog benda, što je uzrokovalo da neki članovi demonstrativno napuste bend, a neki su bili prisiljeni ostati jer nisu imali drugog izbora.

Izlaskom albuma “Firma Ilegal” bend postaje jedan od oslonaca širenja turbo folka kroz urbane društvene stvarnosti na ovim prostorima. Tj. primitivizam turbo-folkoteka se počeo proširivati na one segmente društvene stvarnosti gdje mu nije mjesto kroz pjesme ovog benda. Pod izgovorom dadaističkog odnosa spram ovog fenomena bend je u stvari baštinio ono što je sama esencija šunda kojeg stvara turbo folk i njegovih inačica a čija je svrha širenja neukusa zbog finansijske koristi, koja nije za osudu, ali ne po svaku cijenu. I tako su postali lažni Valteri.

Revolucija za pola kile janjetine

Izdajnici samih sebe koji su prodali revoluciju za po kile janjetine. Bez ikakve namjere za društvenom promjenom. To se najbolje vidjelo kada su se desili nasilni protesti u Bosni i Hercegovini 2014. Umjesto da generišu bijes naroda koji se tada manifestovao na ulici i povedu pravu revoluciju protiv korumpiranih političara koji kriju svoj kriminal iza nacionalnih interesa, oni su se, pod izgovorom da su na turneji, mudro sklonili, a inače ganjaju kamere zbog samopromocije i to ponekad više od samih seljobritija, zatim su sačekali da bijes naroda splasne, a onda išli od grada do grada i “mirnom protestnom šetnjom” teferično pjevali “politika je kurva”, sve u svrhu vlastite promocije i razvodnjavanja protesta. Tako da se iz tog poteza moglo zaključiti ne samo da ih nije briga za bilo kakve reforme, već da najvjerojatnije i surađuju sa bosanskom korumpiranom vlasti koju kao fol napadaju. Jer njihov zvuk koji je pun turbo folka i banaliziranja narodnih melosa je ništa drugo nego samo poltronisanje publici, što dokazuje i ovaj novi singl sa zagorskim melosom. Naredni put će to biti neki drugi melos kada im zatreba, opet naravno u svrhu dobre promocije i zarade. Zato ne vjerujte Dubiozi kad vas na revoluciju zove jer ona vas u stvari zove da priznate sebi da ste primitivni krkan koji ne zaslužuje ništa bolje od onog što vam oni nude svojim zvukom. Ako se netko poistovjećuje s tim što oni promoviraju, onda su uzaludno potrošili vrijeme čitajući ovaj tekst.  Ako pak ne, onda vam nitko ne može prodavati muda pod bubrege. Jer znate da je to sve šuplja spika i ništa više.

Alan Hajduk

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame