Aktualno inmediasres POLITIZAM teatar Zabava

Frljiću majmune ujebo si nam koncept države

Naprosto je nevjerojatno kako je moguće da jedan kazališni redatelj u pravilu svakim svojim djelom postaje i opstaje kao državni režimski neprijatelj broj 1. Da smiju vikati, političari bi se derali “Frljiću majmune vidi što nam uradi od države”. Ali ne smiju. Zato mu brane i ne daju za pravo biti umjetnikom. Puno se buke diglo ovih dana oko novog djela Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” čija je premijera u ponedjeljak 24. travnja u sklopu Marulićevih dana. Ono zašto ga se boje je očito zato jer je relevantan, ali ono kako ga se boje je zanimljivije. Redatelj, novinar i dokumentarist Hrvoje Ivančić na svom Facebook profilu komentira: “Frljićev teatar događa se najviše izvan same zgrade kazališta, danima prije i poslije predstave. To je u najmanju ruku genijalno. Statatisti na sve strane. I oni koji nikad ne idu u kazalište sudjeluju u igri. Odlično”. 

I Ministarstvo kulture se oglasilo priopćenjem u kojem naglašavaju kako drže da su “poštujući umjetničke slobode i estetska mjerila svakog umjetnika, mišljenja kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine”, dočim ga je notorni Opara, kandidat za gradonačelnika Splita uzeo na zub proglašavajući referentno kako nedostatak talenta nadoknađuje provokacijom. Večernjakov novinar Samir Milla točno rastavlja problem: “Jedino u Hrvatskoj ljudi koji nikad nisu bili u kazalištu tvrde da ih vrijeđa predstava koju nisu ni pogledali…”.

A što je bilo dalje, parafrazirat ćemo Marilyna Mansona koji je u vrijeme osuda i napada konzervativne Amerike na njega vezanog uz dokumentarac Michaela Moorea i osude za samoubojstva u Columbineu, rekao: “Jača vam je religija kad je smiješni lik poput mene može dovesti u pitanje”.

Ljevica kaže: #frljicuzdrzi, desnica vraća #smrtfrljicu. A centralno gledaju kazališnu predstavu.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame