Aktualno inmediasres POP COOLTURA

Splitsko stanje druma

Mnogobrojni klubovi koji su odgojili generacije i obilježili cijelu jednu eru, polako nestaju s lica zemlje. Zatvorila se O’Hara, koja je, kako kaže Saša Antić bila generator stvaralaštva grada Splita, ali se otvaraju druga kulturnoumjetnička vrata. Središnja točka je definitivno Dom mladih – udruge Room100, Queeranarchive, a onda i Kocka, koja je na dobrom putu da postane jezgra splitskog glazbenog svijeta (nastupao je Kries, dolaze Stoned Jesus / Krankšvester, itd.).

Na mjesto O’Hare dolazi Zenta. Ista lokacija, drugi ljudi. Možda novo mjesto sulude energije, dobre glazbe i atmosfere. Nadalje, polako nestaje financijski aspekt kulture, a cijeni se pristupačnost malim ljudima. Dobar primjer za to su, s jedne strane novootvoreni Chillton (na mjestu starog Split Circusa) u kojem se održavaju raznorazni koncerti, promocije albuma, jam sessioni, kvizovi, a s druge osuvremenjena varijanta Woodstocka na Turskoj kuli- humanitarni Egofree festival s već kultnim Bambi Molestersima kao headlinerima. 

U svijetu kazališta javlja se čitav spektar moderniziranja klasičnih modela; od interaktivnog Forum teatra (koji je u sklopu Playdrame) u kojem publika ima priliku promijeniti tok predstave, preko kontroverzne Frljićeve predstave koja je otvorila Marulićeve dane Naše nasilje i vaše nasilje, te izazvala cijelu pomutnju, negodovanje i prosvjede, do “klasika u rebama”, svojevrsne reinterpretacije i adaptacije klasičnih djela u suvremenom ruhu (Zbogom Natalija Petrovna pod režiserskom palicom Anastasije Jankovske koja se održala u splitskom klubu Quasimodo). Tu su još i Zbunjoza, nesvakidašnja komedija o hirovitoj stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kazališta koju svakako vrijedi pogledati, razni mjuzikli (Roko, Roko, tatino oko kao prvi hrvatski mjuzikl za djecu i odrasle pod autorstvom Nele Bujas, režijom Jelene Bosančić, te cijelim orkestrom i zborom Glazbene škole Josipa Hatzea, te inovativan komad splitskog HNK-a Mali dućan strave, stvorenog u suradnji 1. gimnazije i Astor Collegea.

Zanimljivu je ulogu odigrao i klub Quasimodo, koji je pružio, osim velikog broja DJ-eva, prostor za raznorazne predstave, bookvice i stand up komedije. Nemoguće je ne spomenuti i Legends bar koji mladim bendovima daje priliku da se predstave. Od natjecanja mladih bendova definitivno valja istaknuti festival autorskih bendova ST-art, koji će se ove godine održati na Tvrđavi Gripe. 

Navijači u Splitu su odavno prešli iz svijeta subkulture u svijet kulture. Preuzeli su primat. Pod geslom Močvaru hrvatskog nogometa isušit će snaga navijačkog pokreta traje dugogodišnja borba Torcide protiv “vrhuške” HNS-a, u kojim su se odlučili za mnogobrojne perfomanse. Jedan od njih zabilježen je na posljednjem derbiju, u kojem su se odlučili plaćati cestarinu kovanicama, čime su stvorili veliku gužvu na naplatnim kućicama. Time su još jednom pokušali ukazati na neprihvatljivo stanje u hrvatskom nogometu. Valja istaknuti udrugu Naš Hajduk, koja je, otkupivši dionice od Tommyja pomogla borbi za veliki Hajduk.

Summa summarum, iako Split raspolaže sa sve manje i manje novaca za kulturu, uvijek postoje iznimni pojedinci sa idejama koji ovom gradu daju prednost pred drugim i većim sredinama, te rade sve što je u njihovoj moći da Split nastavi tradiciju dobrog ukusa i glazbe.

Ivan Luketić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame