autorski tekstovi KOLUMNIZAM Politička aktuala POLITIZAM

Televisa presenta!

Posljednjih dana naslovnice portala i novinskih izdanja grme o novim problemima u braku HDZ-a i Mosta. Naslovi su to u kojima biste mogli biti zločesti pa HDZ i Most zamijeniti za Brada i Jennifer, a Zdravka Marića za Angelinu i stvoriti čistokrvnu sapunicu. Isto tako biste, da ste jako zločesti, mogli montirati onaj poznati uvodni naslov „Televisa presenta“ na početak svakog priloga o Vladi ove napaćene državice i ne biste bili daleko od istine. Ta dvosezonska sapunica koju Hrvati znatiželjno posmatraju iz svojih fotelja mirno se draškajući po trbuhu nakon što se vrate s posla koji odrađuju za minimalac, večeraju i sjednu da pogledaju Dnevnik, okuplja više gledatelja nego kakav reality show u produkciji neke od nezavisnih TV kuća. Jedina je razlika što za vrijeme nekog od tih reality showova gledateljstvo nije pasivno kao kod ljubavnih drama HDZ-a i Mosta, već marljivo packa po ekranima svojih smartphonea nazivajući 060 brojeve da udijei svoj glas nekom od Farmera ili stanara neke od kuća stvorenih za zabavaljanje naroda. Eh, kad bi se barem za sudionike one patetične sapunice glasalo makar s pola entuzijazma s koliko se glasa za Nemeše i Marijane, možda bismo jednom „otkupili“ i neki kvalitetan program.

Pokušajmo zanemariti analogiju i ozbiljno se zapitati zašto suradnja HDZ-a i Mosta već gotovo dvije godine ne uspijeva funkcionirati. Odgovor je zapravo jednostavan, zato jer se radi o braku iz interesa između dvije strane različitih interesa. Kako god okrenete, nije pitanje hoće li propasti, nego kada. A evo, događa se sada već drugi raskol u dvije godine, ovoga puta ne zbog malenog razilaženja u intersima već zbog dijametralno suprotnih interesa. Dok se Plenković svim silama bori da spasi vojnika Marića, Petrov i nacionalno vijeće Mosta, kojem nitko izvan Metkovića i Kaptola ne zna sastav, podmeću klipove i otvoreno traže smjenu financijskog stručnjaka Zdravka Marića. Međutim, nije Marić jedini problem te suradnje, on je samo kap koja je prelila čašu. Kotrljaju se iza brda i oni čudnovati arhivi koje nijedan HDZ-ov starosjedioc ne želi otvorene, miriši negdje u daljini lonac u kojem se kuha zakon o braniteljima s kojim se još uvijek ne slaže Miro Bulj, najveći branitelj u Hrvata, a aktivirao se ponovno i facebook profil biskupa Košića koji bi u svakom času mogao podsjetiti Petrova na to tko ga je stvorio. Puno toga se događa u ovoj nesretnoj suradnji koja već neko vrijeme proživljava svoj drugi krah, a kao i uvijek sve će pasti na leđa građana iz čijeg će se džepa platiti novi izbori. Možemo samo biti sretni što HDZ i Most nisu u koaliciji, samo Svevišnji zna kako bi tek onda teška bila ta dva raspada.

Uskoro će se u Saboru glasati o povjerenju Zdravku Mariću, a nakon njega će na red doći i Božo Petrov. Htjeli su u HDZ-u svim silama preko reda navaliti na Petrova, ali on se mudro izmaknuo napadima, iskoristio ono malo ovlasti što kao predsjednik sabora posjeduje i uredio raspored onako kako njemu odgovora. Sva je prilika da će pasti obojica, a s njima će se drugi puta raspasti i suradnja. Međutim, tek dolaze lokalni izbori, a nakon njih godišnji odmori i neradni dio godine za saborske zastupnike čije će se fotelje napokon odmoriti od njihovih gluteusa koje su pola godine bespogovorno morale trpjeti svakih tjedan dana kada bi se pojavili na poslu. Takav rasplet događaja znači da ćemo do rujna imati tehničku Vladu koja će kao i ona lanjska tehnička svom silinom napora pokušati prekoračenjem ovlasti tehničke vlade održati Hrvatsku stabilnom i suverenom. To im vjerojatno neće poći za rukom jer im isto ne polazi za rukom ni kad su punopravna Vlada, a ponajviše problema bi mogli imati zbog Slovenaca koji bi samo ako požele mogli uprostiti turističku sezonu i stvoriti nove probleme za našu zemlju. Hrvatska bi se u toj nepovoljnoj situaciji mogla naći zbog interesa pojedinaca i njihovih ideoloških vođa, ali iz zbog hira susjeda koji je jedva dočekao da nam ugine krava. Ali ne brinite, dragi pučani, Božo Petrov je baš nedavno izjavio kako nikad više neće surađivati s HDZ-om, možete ga držati za riječ.

Marko Jerleković

Komentari

Reklame