Aktualno DOP TV inmediasres mediji POP COOLTURA

Šprajc frajeru…

Zajebancija, podjebancija, ironijski odmak, sarkastične opaske, neozbiljniji pristup je ono što čini razliku i čime je zbario dobar dio naklonih mu gledatelja. Od TV voditelja do jedne od medijskih ličnosti godine bilo je potrebno preseljenje s HTV-a do RTL-a.

Zoran Šprajc je nerespektiranjem vlasti i odbijanjem biti političkim poltronom izgradio imidž nezavisnog društvenog komentatora za kakvim ovo podneblje vabi. Jer se volimo sprdat iz drugih. Jer volimo spuštat naoko nedodirljivima. Jer ne volimo gledat ni slušat privilegirane. A upravo su to segmenti na kojima dobar dio naše društvene kace funkcionira. Pogodovanja, ohrabrivanja, zelenaštvo, jarmljenja, brate za izvoz u Gvajanu. I onda im u moru poltrona kapne jedan dugo godina kaljeni Slavonac koji je bio preslobodan za režimski ustrojen HTV pa mu je prelazak na privatnu i komercijalnu televiziju donio više slobode u potrazi za vox populijem.  Zapravo je savršeno na praktičnom pokaznom primjeru svjedočiti kako se različitost, neovisnost, drugačijost isplate radeći vrlo personaliziranu spiku. Biti svoj. Neuniformiran. Tada se ostvaruje gledanost. Za divno je čudo kako druge TV postaje ne nauče na primjeru da ljudi žele osobe a ne talking headove, žele ljude s kojima se mogu složiti ili ne, ali samo da se odrede.

Tu je kreiran pučki medijski tribun koji taba stazama sličnog porinuća Gorana Milića. Iako mu dio javnosti zamjera da je postojanje Šprajc novinarstva je onaj tračak nade koji čini razliku od mora ponuđene uštogljenosti.

Prilog autogram karti kaže da su korijeni iz Slavonskog Broda čuli plač malog Zokija 1968. godine gospodnje kad se deralo u svijetu u ime ljubavi, mira, sexa, droge i rock and rolla. Tu ga je negdje roknulo i nasadilo na drugačije pa je prvotno prezime rodno Jovanović zamijenio današnjim, obiteljski su razlozi kumovali tom changeanju. Nakon završetka osnovne škole i gimke te politologije u Zagrebu voditeljsku je karijeru započeo na Radio Brodu 1986. vodeći onu s željama čestitkama i pozdravima “Po vašim željama”. Tu ga je količina folka morala grdo ljutiti ako se deklarirao rockerski nastrojenim tipom.  Nakon devet godina dnevnikovanja na HTV-u godinu dana je taborio na N1 da bi prelaskom na RTL zapravo eksplodirao kao najpopularniji političko društveni komentator ovih prostora. Način vođenja RTL Direkta 2016. donio mu je Večernjakovu ružu za TV osobu godine i na Weekend Media Festivalu proglašen je najpopularnijim i najboljim televizijskim novinarom. TV frajerom.

I onda ga još HND proglasi novinarom godine. S obzirom na konkurenciju i nisu fulali. Amen. (JA)

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame