Aktualno autorski tekstovi film inmediasres POP COOLTURA

Uskoro odluka o novom ravnatelju: Tko preuzima HAVC?

Nakon ostavkom preduhitrenog cipelarenja Hrvoja Hribara s dugogodišnje pozicije ravnatelja Hrvatskog Audio Vizualnog Centra (HAVC) privremeno je poziciju novog čovjeka kao vršitelj dužnosti preuzeo Daniel Rafaelić, teoretičar filma, dokumentarist i filmski kritičar. No, HAVC je raspisao natječaj po kojem se pozvalo ostale kandidate za podnošenje prijava. Uračunavajući pravodobnost i sve elemente ispunjenje prijave, stigle su samo tri potpune.

Osim Rafaelića kao osobe iza koje je prema medijskim istupima dosad stao najveći broj pripadnika struke ali i trenutna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ocjenjujući ga kao stručnog, dovoljno kvalitetnog i meritornog za preuzimanje institucije i uvođenje reda u istoj, u javnosti su se kao potencijalni kandidati javili još i Arsen Oremović, filmski kritičar Večernjeg lista i dokumentarist i Edib Ahmetašević, snimatelj s HTV-a.

Prema medijskim izjavama Brune Kragića, predsjednika Upravnog odbora HAVC-a, o glasovanju za novog Ravnatelja odluka bi trebala biti vrlo skoro, neslužbeno smo doznali ovog četvrtka 04. svibnja kada bi na sjednici Upravnog odbora trebali donijeti odluku”.

Kako je upravljanje HAVC-om za vrijeme Hrvoja Hribara dosad bilo pitanje velikih polemika zbog osnovanih sumnji na pogodovanje članovima svoje obitelji pri dodjeljivanju javnih sredstava (dodjeljivanje iznosa u nekoliko navrata svojoj kćerci Sari Hribar), zatim podosta moralno upitnih odluka i radnji pri dodjeljivanju novaca za projekte određenim producentskim kućama i ine nesolidne radnje, na koje je inicijativa sestara Juka ukazivala prilikom skretanja pozornosti na potencijalno protuzakonite ili samo amoralna djelovanja tadašnjeg ravnatelja. Također na tu poziciju koja nije samo strukovna, vrši se podosta političkih utjecaja slijeva i zdesna, od strane interesnih skupina koji vide bolju poziciju pri dodjeljivanju sredstava ako na to mjesto polože “svog” čovjeka. Obzirom na stalna nagađanja, htjeli smo iz samog centra dobiti odgovore o istinitosti nagađanja o političkim utjcajima na HAVC, međutim ostalo je na upitima.

Pokušali smo ostvariti dvosmjernu komunikaciju s HAVC-om ne bismo li dobili odgovor na nekoliko upita i pitanja koja su nas zanimala, ali od jučer ujutro dobili smo samo odgovor o ispunjenju formulara kako bi mogli dobiti odgovor i informacije. Formular je ispunjen promptno, no otad se nitko iz službi HAVC-a nije javljao iako smo zamolili za brzinu informacije obzirom da danas objavljujemo temu dana. Interesiralo nas je dobiti odgovore samo na tri pitanja:

1. Tko su sve prijavljeni kandidati uz v.d. gdina Rafaelića?
2. Koji je proces i način izglasavanja novog ravnatelja i koje vijeće odlučuje o imenovanju? Molimo Vas par riječi o postupku biranja novog ravnatelja? Tko su ljudi koji odlučuju o odabiru?
3. Postoje li vanjske inicijative ili politički pritisci na instituciju u vezi izbora novog ravnatelja?

Zašto je komunikacija s državnim ustrojom i tijelima u vrijeme 21. stoljeća toliko spora i problem odgovoriti na tri jednostavna pitanja, neka ostane retorički. Ipak se radi o 15 minuta posla. A odluka o novom ravnatelju HAVC-a trebala bi ustoličenjem strogog profesionalca popraviti dosadašnje rupe u funkcioniranju ovog tijela vitalnog za održavanje hrvatskog filma.

Ivan Perić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame