autorski tekstovi KOLUMNIZAM PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA

Köln (Njemačka) by Vikend ratnik

SONY DSC

Hedonist sa sindromom Petra Pana koji je proputovao više od 50 država svijeta na 4 kontinenta. Specijalnost: posjeduje posebnu moć da u par dana vikenda + dan/dva upije srž i dušu svake destinacije. Druži se s lokalcima, na lažnu pressicu ulazi besplatno u muzeje, spava minimalno, zatvara klubove, degustira tradicionalnu gastronomiju i štreberski obilazi sve najvažnije znamenitosti.

Köln (Njemačka)

Dolazak/Odlazak: Oko 900km zračne linije ili oko 1100km cestovne udaljenosti između Zagreba i Kölna najlakše je prejahati avionom. Gotovo svakodnevne linije Eurowingsa (Germanwings pod novim nazivom) s cijenama koje mogu biti niske i poput 80 eura u low season za oba smjera, uvjerljivo su najbolja varijanta. Sat i pol leta s Plesa i hop – eto vas na aerodromu u Kölnu.  Od aerodroma do grada voze brzi, frekventni  i točni vlakovi koji će vas iskipati u sam centar grada na poznati Köln Hauptbanhof koji se nalazi pored još poznatije Kölnske katedrale. Pogled na katedralu pri samom izlasku iz banhofa impresivniji je i od pogleda na Trg kralja Tomislava kada izađete sa zagrebačkog kolodvora.  Buba u uho za češke mangupe: legenda kaže da kondukteri ne provjeravaju karte između aerodroma i glavnom kolodvora. Ali, niste to čuli od mene! Bilo kako bilo, došli ste u samo grotlo najveće njemačke pokrajine (prema broju stanovnika) Sjeverne Rajne – Vestfalije!

Must visit: Kölnsku katedralu ne možete promašiti i da hoćete. Impresivna najveća njemačka crkva simbol je grada i toliko je velika da ju je izvana nemoguće uhvatiti cijelu u savršenom kadru fotke (osim iz zraka vjerojatno). Nakon ulaska pogled prema gore na visoku vitku središnju lađu obara s nogu. Apsolutni broj 1 od svih katedrala u kojima sam bio. A bio sam. Odmah iza katedrale nalazi se Muzej Ludwig – kulturna meka grada koja uz uvijek kvalitetne periodične izložbe ima stalni postav kojem u napadu igra jaka ekipa ekspresionista, pop arta, ruske avangarde, kubizma, Bauhausa, dadaizma i svjetski poznate zbirke fotografija. Definitivno muzej u rangu razvikanije braće MoMA-e, Guggenheima, Pompidoua i Tate Moderna. Odmah do Ludwiga, između željezničkog mosta  i mosta Deutzer, uzduž Rajne smjestio se pitoreskni Stari grad sa malim ulicama, specifičnom arhitekturom i lijepim trgovima. Nešto niže je i poznati Muzej čokolade – još jedna obavezna stanica vikend posjeta Kölnu. Uz shopping u Hohe Strasse i okolnim ulicama, te obaveznu vožnju turističkim brodićem po Rajni, bivši štab i zatvor Gestapa u EL-DE zgradi još je jedan „must visit“ u Kölnu. Kao i niz tri futuristička nebodera u obliku ogromnih kranova koji se nalaze na Rajni niže od Muzeja čokolade. Zeleni željeznički most preko rijeke Rajne isplati se prijeći pješke zbog bezbrojnih popularnih „ljubavnih lokota“ koji su zakačeni po mostu, odličnih kadrova za fotografiju, vidikovca koji se nalazi na vrhu neboderu s druge strane mosta i mirne atmosfere kvarta Deutz koji živne jedino za vrijeme održavanja povremenih nedjeljnih old school sajmova.

Dosje kuhinja: Sve počinje (i završava mamurlukom) sa Kölschom. Riječ koja ima 3 značenja  – „živjeti život kao da je svaki dan zadnji“, dijalekt i pivo (Kölsch leben, Kölsch sprechen, Kölsch trinken). Držimo se mi mladog- svježeg-uravnoteženog piva koje se u bezbrojnim tradicionalnim pivnicama i restoranima poslužuje isključivo u karakterističnim malim dugoljastim čašama od 0,2l. Specifični konobari (koji se, vidi čuda, ne zovu  Kölsch već Köbes) u plavim košuljama i kožnim pregačama , samo nose nove runde sve dok ne stavite podmetač na vrh čaše. Što je znak da vam je dosta. Zapravo, vrlo praktično za gosta, jer ne mora stalno naručivati, a vrlo stresno za konobara , jer mora stalno pratiti stanje na stolu i nositi nove runde. Mala količina piva koja brzo klizi u malim čašama često može prevariti količinom, zato oprezno molim! Tiha voda brege dere. Uz Kölsch najbolje ide Halve Hahn (kruh od raži, sir, luk i senf) ili krvavica i pire krumpirom s jabukom i lukom.

Od sumraka do zore: Noćni život u rangu s razvikanim europskim party destinacijama. Grad s full jakom elektronskom scenom.  Iako su četvrtkom najpopularniji i najpuniji R’n’B klubovi, petkom i subotom serija house klubovi u boutique, fancy, industrial, hard, gay, only by invitation, wannabe varijantama gore po gradu do jutra. Najpoznatije party destinacije su ulice u okolici Friesenplatza – kolokvijalno se cijelo to područje zove „Die Ringe“ (Friesen Strasse, Aachener Strasse…) koje poput pravih party ulica noću postaju centrom svijeta.  Malo mlađa, studentska i alternativna scena svoju bazu ima u tzv.  “Kwartier Latäng“ oko Luxemburger Strasse. Köln je jako popularna destinacija za momačke i djevojačke večeri  u cijeloj regiji. Subotom popodne grad je prepun grupica frajera koji slave momačku. Mladoženja je obično obučen u ženu s nekim sočnim detaljem, a svi drugi su u istim majica kao naši klinci za norijadu. Ali sve je to ništa prema party ludilu zadnjih dana poznatog  karnevala (koji skoro uopće nije poznat kod nas) kada su zatvorene sve škole, pa čak i katedrala. U to vrijeme Köln diše samo za maskiranu zabavu, grad je pun karnevalskih grupa koje se nakon glavne povorke razmile po ulicama, pivnicama i klubovima do jutra. Sve pada u vodu, pravila ne postoje. Kao ni moral.

Dan više: Ne gubite vrijeme na Bonn ili Düsseldorf, ne isplati se. Bolje potegnite do Triera ili Luxembourga (vlakom ). Ili izlet turističkim brodom po Rajni i pritocima u poznata najsjevernija vinogradarska područja u Europi (Mosel, Saar…)

Kralj je gol: Köln nije samo sajam destinacija. Uz Berlin, Köln je najuzbudljiviji grad u Njemačkoj. Idealan za vikend + još dan/dva. Grad koji je za Hrvate turistički još uvijek teški underdog, u europskim razmjerima je prava sila. Zasluženo. Službeno po veličini četvrti grad u Njemačkoj destinacija je koja će svojim sadržajima oduševiti i vašu bolju polovicu tijekom produženog vikenda u dvoje i vaše prijatelje tijekom produženog vikenda „Strah i prijezir u Kölnu.“ Grad koji ima muda, grad koji ima art stranu, grad koji živi punim plućima, grad koji se zavlači do kosti. I ne pušta. Grad iz kojeg baki i mami donosite Kolonjsku vodu (Echt Kölnisch Wasser) u onom legendarnom starinskom pakiranju i bočici svijetlo plave boje s brojem 4711. u sredini. Klasik.

 

Luka jagarić

Luka jagarić

Komentari

Reklame