film Kritike POP COOLTURA

Guardians of the Galaxy Vol. 2 (J. Gunn) – funtime, a kad će treći?

U poplavi suhoparnih i odavno zamornih infatilnih eskapada još znanih i kao adaptacije stripova o muškarcima u tajicama i ženama u ‘cheerleader minjacima’ (šifra ”Wonder Women”), stigao nam je i nastavak kojeg smo uistinu jedva dočekali. Kad su se tamo 2014. prvi put pojavili u kinima, većina ljudi (izuzev hardcore strip geekova) nije imala pojma tko su fucking ”Guardians of the Galaxy”, al’ baš  je taj element iznenađenja izazvao erupciju oduševljenja. Totalni anonimusi su sa svojim odvaljenim humorom, odnosima stila volim te/ne volim te i referiranjem na trash 80-e (i to posebice u vidu soundtracka sad već opće znanog i kao ‘Awesome Mix Vol. 1′) odmah prirasli srcu dobno zrelije publike, dok su mlađi uzrasti bili zadivljeni opakim rakunom i stupidnom, al’ ujedno i kul drvolikom zvanom Groot.

Chris Pratt se prometnuo u jednu od najvrućih zvijezda današnjice, a ništa slabije nisu prošle niti njegove kolege (pogotovo mrcina Dave Bautista koji se sad pojavljuje gdje god mu se ukaže prilika). Ipak, bio bi njihov zvjezdani uzlet upitan da nije genijalnog uma zvanog James Gunn. Lik je u maniri vrsnih dirigenata cijelo vrijeme držao taj potencijalno jaaaako skupi eksperiment i fijasko pod strogom kontrolom i to nam se višestruko vratilo. Zabavna intergalaktička zabava i toliko nužno osvježavajuće nova, pa kud ćeš bolje? Ljestvica je podignuta i rukavica je bačena u lice Gunnu i ekipi.

Stiglo je nakon tog neslućenog uspjeha vrijeme i za nastavak. Dobar dio kritičke elite po prvim projekcijama i nije bio pod nekim osobitim dojmom, kao, nije to više toliko originalno i svježe.  No tko jebe kritičare, zar ne? Ako pitate skromnog potpisnika ovih redaka, ovaj nastavak je još i bolji. Ekipa se vidno uštimala i opustila, Gunn je dobio totalnu kreativnu slobodu i blagoslov čelnika studija i to se vidi već u prvim kadrovima filma u kojem se ekipa pojavljuje.

Atraktivna i tehnički izuzetno zahtjevna scena borbe s krakatim intergalaktičkim monstrumom bačena je u posve drugi plan jer je Gunn zaključio kako je veća fora gledati baby Groota kako pleše dok se u pozadini prolamaju vriskovi, pucnjava i teška makljaža. Kapa do poda majstore! Nakon toga slijedi još dobrih dva sata urnebesne zajebancije, koketiranja s patetikom i elegantno potkopavanje iste i familijarnih problemčića najispaljenije obitelji koja to u biti nije, a nekako opet jest.

Valja svakako spomenuti i efektna glumačka pojavljivanja legendarnog motherfuckera Kurt ‘Snake Plissken’ Russella, a tu je negdje i Stallone koji i nije imao nešto osobito bitno rolu (za sad). Najjači cameo podsvjesno priželjkujete dok nam glavna junačina spominje tu personu i vidi čuda, Gunn je i tu pokazao muda te ga je nešto kasnije uistinu ubacio u film. Glazbeni ‘Awesome Mix Vol. 2’ donekle kaska za onim iz prvog nastavka, ali je u svojoj ljigavosti (pogotovo po pitanju tekstova) itekako efikasan. Cjelina? Dva (i nešto sitno) sata čistokrvne zajebancije nakon kojeg ćete samo pitati kada je treći nastavak u planu?  (Ivica Perinović)

8/10

Ivica Perinovic

Ivica Perinovic

Komentari

Reklame