Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA

DOP Live: Impresivni A/V Laibach u Lisinskom

Laibach su u skoro popunjenom Lisinskom na Dan Europe održali fenomenalan nastup, posebno u drugom dijelu. Pet ljudi iz benda naprijed, cijeli simfonijski orkestar RTV Slovenije iza, sa šest muških i šest ženskih vokala u zboru, ukupno oko 90 izvođača na sceni dali su zbilja impresivan audio, ali i video doživljaj. Orkestar je bio iza ekrana, prozirnog zida, ustvari mreže na kojoj su se cijelo vrijeme vrtile razne projekcije. U prvom dijelu koncerta nazvanog „Naše pjesme, vaši snovi“ – većinom crno bijele, pa su se tako izmjenjivali križevi, mačevi, sjekire, golubice, snijeg, plamen… Dominantnu bjelinu potom je zamijenilo crveno – krv, crvene kapi, crveni tekst na ekranu. Riječ je novom radu benda, suiti inspiriranoj motivima epa „Krst pri Savici“ Franca Prešerna, koja govori o pokrštavanju alpskih Slovenaca u 8. stoljeću, a sve i uz odlomke iz Griegove nedovršene opere „Olav Tryggvason“. Naravno da se jedva čekao nastavak, s poznatim pjesmama i „starim“ favoritima.

Frenetični drugi dio, nakon „kazališne“ pauze od 20 minuta, odbrojavalo se na ekranu, počeo je sa „Eurovision“ (baš je istu večer i skoro u isto vrijeme u Ukrajini krenula prva večer „Eurosonga“!), i plavom bojom, a završio sa „Resistance Is Futile“. Između su išle pjesme: „Smrt za smrt“, „Now You Will Pay“, „Whistleblowers“, itd. Da nije bio u pitanju Lisinski i sjedenje, vjerujem da bi se mnogi posjetitelj usudio „tanz mit Laibach“.
Izmamljen je i bis – „Life is life“, koji je zbilja razvalio i pravi je krešendo koncerta. Teško je bilo za očekivati i drugi bis, nakon skoro 2 sata nastupa. Izgledalo je da će ga ipak biti no „Zaratustra“ je bila samo audio kulisa za pojedinačni silazak sa scene cijelog orkestra i dodatni pljesak publike. Iako u sviranju nisu korištene orgulje iz Lisinskog, i one su, iza scene, odbljescima svjetla i projekcija davale ton cijelom spektaklu kojeg bi, ako je cijeli snimljen, svakako vrijedilo pogledati na DVD-u. 

“We sleep, we dream, with no time in between, we never stop, whistling our chant, in the heat of the night…“

Darko Ciglenečki

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame