autorski tekstovi inmediasres Sports Zabava

Joanna Jedrzejczyk opet prvakinja?

Zasigurno je pitanje koje se povlači po glavi skoro svakom fanu ženskog MMA-a. Sreća, ne zadugo jer se u subotu, 13.5., u American Airlines Areni u Dallasu (Texas) održava UFC 211 koji je okarakteriziran kao jedan od najjačih u povijesti. Glavni akteri su najbolji MMA borci i borkinje svijeta predvođeni srazom dvaju titana – Stipom Miočićem i Juniorom dos Santosom. Popratni glavni događaj kojeg vjerni pratitelji ženskog MMA pobožno očekuju jest borba između Joanne Jedrzejczyk i Jessice Andrade.

Aktualna prvakinja slamka kategorije Jedrzejczyk brani svoju titulu po 14. put u svojoj karijeri. Ako je suditi po medijskim izjavama njezine protivnice Jessice Andrade, trebala bi se barem malo zabrinuti jer ona samouvjereno najavljuje da je itekako spremna izboriti se za prestižan naslov. Pošto nisam baba vračara, ne mogu vam sa sigurnošću reći da će Jedrzejczyk pobijediti, mada su izgledi i taktika na njezinoj strani te činjenica da do sada nije imala niti jedan poraz, dok je njezina protivnica od 21 borbe imala pet poraza.

Nezaustavljiva borbena mašina

Joanne Jedrzejczyk rođena je 18. kolovoza 1987. u Olsztynu u Poljskoj. Debitirala je 19.5. 2012. godine u MMA-u u borbi protiv Sylwie Juskiewicz te pobijedila jednoglasnom odlukom sudaca. Od tada pa do dana današnjeg postala je prava nezaustavljiva borbena mašina. Drži profesionalni kickboxing rekord od 27 pobjeda i dva gubitka te amaterski kickboxing rekord od 37 pobjeda i tri gubitaka. Službeno je potpisala za UFC u srpnju 2014. godine, a njezin je debi u slamka kategoriji bio 26. srpnja 2014. protiv Juliane Lime. Moram li uopće spomenuti da je pobijedila jednoglasnom odlukom sudaca?!

Joanne je zasjela na tron kao prvakinja slamka kategorije 14. ožujka 2015. kada se suočila s Carlom Esparzom na UFC-u 185. te postala prvi UFC nositelj naslova iz Poljske i prva ženska europska UFC prvakinja.

Nepogrešiv instinkt za ubijanje

Tri mjeseca kasnije, lavovski je prvi put obranila titulu porazivši Jessicu Penne. U drugoj obrani titule u studenom izmlatila je Valérie Létourneau s 220 udaraca od kojih je 70 bilo upućeno nogom, što je bilo najviše u povijesti UFC-a, stoga ne čudi da su njezine borbe okarakterizirane kao izrazito krvave.

Fanovi i mediji dali su joj nadimke poput Joanna Champion i Joanna Violence, njezine borbe nazivaju „nasilnom umjetnosti“ te su je proglasili najboljim ženskim borcem na svijetu s nepogrešivim instinktom za ubijanje. I da sada dalje ne gnjavim s tehnikalijama i datumima, iza nje je pet godina strelovite i eksplozivne stand-up borbe bez uzmaka. Protivnice kosi nemilosrdnim kirurški preciznim i odlično iskalkuliranim udarcima, a što je konkretno namijenila Jessici Andrade – vidjet ćemo u subotu!

Anteja Ujdur

Anteja Ujdur

Komentari

Reklame