Aktualno inmediasres PRIRODA & DRUŠTVO Tehnologija

Veliki hackerski napad po svijetu i Hrvatska ugrožena

Ransomware je, sumnjaju, u opticaj pustila hakerska grupa Shadow Brokers, koja je nedavno tvrdila da je ukrala hakerske alate od američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA). Ransomware je vrsta malwarea, programa koji zamrzava računare u koji se infiltrira i traži od korisnika uplatu određene svote novca u obliku virtualne valute Bitcoin, prenosi Daily Mail. Korisnik zarazi svoj računar ransomwareom preko “crva” (eng. worm) koji instaliraju klikajući na lažni link preko e maila ili web siteova. Bitcoin računi, povezani s ransomwareom, počeli su se puniti.

Metodika napada je slijedeća – ransomware WannaCry ili druge verzije imena aktiviraju proces uništenja podataka. Istraživač malwarea za antivirusnu tvrtku Avast, Jakub Kroustek, objavio je na Twitteru da je detektirano 36,000 napada te da su najteže pogođene Rusija, Ukrajina i Tajvan.

Ovakav cyber napad koji zahvaća organizacije širom Europe još nije viđen na ovakvoj razini kažu stručnjaci. Hackerski napadi su pogodili prvo bolnice u Britaniji, a nakon toga se proširilo na brojne lokacije širom svijeta. Kroz dan se proširila vijest na više od 100 zemalja po svijetu.  Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Velike Britanije govori kako je šesnaest organizacija njihovog sistema napadnuto cyber napadom. Daily Mail je objavio da hakeri traže otkupninu ako se želi dobiti podatke s kompjutera natrag. Ako se ne plati kroz neko vrijeme virus unštava podatke s zaraženih računala. Eksperti za cyber sigurnost smatraju da su svi nedavni napadi koji ciljaju privatne firme i javne organizacije međusobno povezani. Antihackerska kriza traje.

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame