inmediasres POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO

Reakcija građanke: “Sustav protiv silovane maloljetnice”

Dobili smo na redakcijski mail reakciju građanke iz Pule koja sumnja na slučaj silovanje maloljetnice i revoltirana je postupanjem institucija prema djetetu. Prenosimo njenu reakciju u cijelosti:

“Sređujem dvorište i kucaju mi dvije djevojčice. Jedna je prijateljica moje desetogodišnje kćeri i ima 12 god., drugu moja kći poznaje i ima 14 godina te je na brigu i odgoj prepuštena Domu za odgoj djece i mladeži Pula. Nakon što sam im rekla da moje djevojčice nema kući, vidim da djeca nemaju namjeru otići te ih pozivam da sa mnom popiju čaj. Primjećujem da su gladne. Dvanestogodišnja djevojčica pita četrnaestogodišnjakinju da li će mi reći i da sam ja super, da meni može reći.

Na to mi govori da su je u domu vezala djeca, da su je prije toga batinama natjerali da popije neke tablete, te da su joj nešto gurali „dole“ . Nakon toga naziva svoju majku i govori joj što se dogodilo, potom u razgovaru s njenom majkom koja mi se žali, saznajem da je u više navrata podnijela prijavu u CZSS vezano torturom koje njeno djete prolazi, no da su se institucije oglušile te pri posljednjem pokušaju prijave zaprijetile premještanjem četrnaestogodišnjakinje u Lopaču (psihijatrijska ustanova).

Nakon svake pritužbe same četrnaestogodišnjakinje odgajateljima, ona biva pod kaznama do te mjere da je jednom prilikom i hospitalizirana u psihijatrijskoj ustanovi te navodi „oni sve rješavaju s lijekovima, samo te nagutaju svim i svačim“ .

U vjeri u sustav, po pozivu osobe kojoj vjerujem te po njenom savjetu privoljela dam dijete da ode sa mnom na MUP. Ja sam dala izjavu, ona je ostala s policajcem. Vraćam se k njoj, ona odbija razgovarati s odgajateljem iz doma te joj se dodjeljuje socijalni radnik koji dolazi te je oni odvode u drugu sobu pa ispituju bez mog prisutstva. Nakon 2 sata izvode je socijalna radnica, inspektorica i 2 inspektora. Te mi na moju burnu reakciju da oni nju zakonski ne smiju vratiti u Dom odgovara „ Mi smo Vam dopustili da se vas dvije pozdravite a Vi tako…“ .

Nisu je smjeli vratiti u ustanovu u kojoj se ne osjeća sigurno i u kojoj joj se to dogodilo. Zakonski nisu smjeli. U cijeloj toj priči radi se o čuvanju radnih mjesta i ljudi koji nemaju kompetenciju baviti se takvom djecom, a diploma ih ne čini kompetentnim, već sposobnost i kapacitet. Mogli su da su htjeli dijete smjestiti na odjel kirurgije. Naime, u Puli postoji dječja soba na Odjelu kirurgije koja je većinom prazna i predivno je uređena, dakle, postojao je način.

Jutros sam nazvala dom. Odgajateljica se nije htjela predstaviti. Nakon što sam je ciljano isprovocirala govori mi da sada u dom dolazi policija i da je djevojčica izjavila da je sve lagala. Te mi prijeti tužbom ukoliko se obratim medijima. U revoltu izgovara svoje prezime. Obavijestila sam CSZZ, pravobraniteljicu za djecu i odjel za žalbe na postupanje u MUP-u.”

Aleksandra Mandić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame