autorski tekstovi KOLUMNIZAM Politička aktuala

Bajka o vitezovima

Screenshot/Youtube

Moj prvi susret s vitezovima započeo je poznatom pričom o maču u kamenu. Tko izvuće mač iz kamena i nakovnja, taj je pravi i rođeni kralj cijele Engleske. Okupila se cijela krema kraljevstva, ali nitko nije uspio osim klinca čistog srca, iz obližnjeg sela, Arthur.

Nakon što je okrunjen za kralja Engleske, Arthur je okupio vitezove za okruglim stolom kako bi uspostavio jednakost i ravnotežu. Vitezovi okruglog stola bore se protiv zla i demona, spašavaju djeve i u potrazi su za Svetim Gralom. Na kraju, prema nekim verzijama, kralja Arthura ubije Mordred, sin incestuozne veze Arthura i njegove sestre. Nekako su to preskočili u bajkama i crtanim filmovima.

Drugi susret sa vitezovima bili su Don Quijote i Sancho Panza.

Don Quijote, vitez lutalica odlučuje lutati Španjolskom na svom mršavom konju Rocinantu, ispravljajući nepravde i braneći ugnjetavane. Don Quijote je vidno lud za mnoge ljude. On vjeruje da su obične krčme začarani dvorci, a mlade seljanke prelijepe princeze. On zamjenjuje vjetrenjače za divove koje su poslali zli čarobnjaci. On zamišlja seljanku iz susjedstva da je Dulcinea del Toboso, prelijepa djevica kojoj je on zaklet u ljubavi i odanosti. Sancho Panza, njegov naivni štitonoša, vjeruje da je njegov gospodar malo lud, u stvarnosti on vjeruje da nema nikakve Dulcineje, ali ipak pristaje pratiti gospodara, nadajući se da će se obogatiti.

Treći susret dogodio se nedavno, Željko Reiner postao vitez Svetoga groba jeruzalemskog, ma što god to značilo.

U ovoj priči nema klinaca čista srca koji izvuku mač iz kamena, ali imamo kraljicu Kolindu odabranu izborima i uz pomoć šatoraša. Incestuozne scene predviđene su za one u javnom sektoru. Naši vitezovi ne kreću u boj protiv zla nego se mahnito drže svojih fotelja za okruglim stolom. Oni jesu vidno ludi, ali su za sebe pametni. Krčme su im i dalje krčme, začarani Kumlerovi dvorci su im mjesta od kuda crpe svoju beskonačnu mudrost. Njihove štitonoše su stranačke kolege i razne mladeži stranaka koja su toliko zavučena u guzice tih vitezova da su već naučena na život s crijevima. Čak bi se i moruzgva posramila takve simbioze.

Manje je bitno tko je u ovoj priči vitez. Jedino je bitno da smo mi ispali magarci koje su oni navikli jahati.

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame