Aktualno film inmediasres POP COOLTURA Zabava

Predstavljen program Pula Film Festa 2017

U Zagrebu je na službenoj press konferenciji predstavljen program ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala. U Hrvatskom programu 64. Pulskog filmskog festivala, koji se održava od 15. do 22. srpnja, bit će prikazano 16 hrvatskih filmova i 11 koprodukcija, od čega je 13 hrvatskih filmova i šest koprodukcija u konkurenciji za Zlatne Arene. U Areni će tako svoje hrvatske premijere imati filmovi Agape Branka Schmidta, Mrtve ribe Kristijana Milića, Kratki izlet Igora Bezinovića, Fuck off I love you Anđela Jurkasa, Dom Darija Pleića i Raspuštenice Stanislava Tomića, a prikazat će se i filmovi Zbog tebe Anđela Jurkasa, Goran Nevija Marasovića te Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić. U konkurenciji 64. Pule bit će prikazani i filmovi ZG80 Igora Šeregija, Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, Uzbuna na Zelenom Vrhu Čejen Černić i Anka Dejana Aćimovića.

Izvan konkurencije bit će prikazani omnibus grupe autora Transmania i Jedno ubojstvo za van Luke Duvančića. Posebnu ponoćnu kinoprojekciju imat će horor Dalibora Matanića Egzorcizam.

U programu manjinskih koprodukcija u konkurenciji su Sieranevada Cristija Puiuja (nastala u koprodukciji Rumunjske, BiH, Makedonije, Francuske i Hrvatske), bugarsko-hrvatska Roumena Zornitse Sophije, poljsko-bosansko-hrvatska Catalina Denijala Hasanovića, srpsko-hrvatski Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića, nizozemsko-belgijsko-hrvatski Dan kada je moj otac postao grm Nicole van Kilsdonk te Kuća drugih redateljice Rusudan Glurjidze (nastala u koprodukciji Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske).

Izvan konkurencije bit će prikazani slovensko-hrvatski Pođi sa mnom Igora Šterka, belgijsko-hrvatski Uzvodno rijekom Marion Hänsel, talijansko-hrvatski Babilonske sestreGigija Roccatija, bosansko-hrvatska Hiljadarka Nenada Đurića i bosansko-slovensko-hrvatska Naša svakodnevna priča Ines Tanović.

O nagradama u Hrvatskom programu odlučivat će žiri na čelu s prošlogodišnjim laureatom, redateljem Zrinkom Ogrestom, a članovi žirija su scenograf Mladen Ožbolt, kostimografkinja Ivana Zozoli, glumac Vedran Živolić i filmski kritičar Josip Grozdanić.

Ravnateljica festivala Gordana Restović izrazila je zadovoljstvo iznimno jakim izdanjem ovogodišnjeg, 64. nacionalnog filmskog festivala te naglasila kako pripreme ulaze u završnicu i idu prema planu. ‘Bez lažne skromnosti ove godine ljubiteljima filma predstavljamo do sada najveći broj naslova iz Hrvatskog programa. Oduvijek je Festivalu bio cilj promovirati filmsku umjetnost, a samim time i kulturu, pružanjem prilike filmskim umjetnicima za afirmaciju pred mnogobrojnom publikom, koja već generacijama, u jedinstvenoj atmosferi, prati filmove u drevnoj Areni, najvećem kinu na otvorenom. Cilj Festivala je okupljanje profesionalaca iz filmske industrije, njihovo druženje i razmjenjivanje iskustva kroz stručne programe i suradnju s različitim institucijama‘, izjavila je na kraju Restović.

Riječ je o jednom od programski najbogatijih festivalskih izdanja u povijesti hrvatske kinematografije‘, istaknuo je Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković prilikom predstavljanja Hrvatskog programa te izrazio zadovoljstvo iznimno velikim brojem prijavljenih filmova.

Ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić zahvalio je Umjetničkom ravnatelju koji je Festivalu vratio program Filmovi u nastanku. Izrazio  je veliko oduševljenje što ovogodišnji Pulski filmski festival ima fokus na hrvatskom filmu, baštini i što Pula predstavlja jezgru premijernih naslova.

Organizacija Festivala najavila je i skorašnje novosti vezane uz ostale filmske programe na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Filmovi Kratke Pule i Međunarodnog programa bit će objavljeni uskoro.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame