Glazba inmediasres mediji POLITIZAM POP COOLTURA Zabava

Rat Slovenija – Hrvatska: Rezultat Thompson

I opet kontroverze oko pjevača s mačem u kamenu. Slovenija je zabranila koncert hrvatskog grla Marka Perkovića Thompsona koji se trebao održati u Mariboru ove subote i to bi bio njegov prvi nastup u Sloveniji, a dio dobiti je trebao ići u dobrotvorne svrhe. Odličan argument za back up neotkazivanju koncerta. Menadžerska finta par exellance.

Prema pisanju slovenskih medija nastup dotičnog rock gromovnika još uvijek nije izvjestan, iako je rasprodan, jer neke udruge i stranke traže zabranu nastupa “kontroverznog hrvatskog glazbenika”. Zabranu Thompsonova nastupa je još prije tridesteak dana predložio mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec, rekavši da u tom gradu nema mjesta ikonografiji koja izaziva podjele i potiče “fašizam”, dok su neke humanističke i antifašističke udruge poput Fronte za Maribor i stranke TRS prikupljale potpise za otkazivanje koncerta.

Interesantno je da koncert opet postaje političko pitanje jer su se o njemu oglasili predsjednik države Borut Pahor, predsjednik vlade Miro Cerar i predsjednik parlamenta Milan Brglez. “Predsjednik republike nije poznavatelj glazbe Marka Perkovića Thompsona, ali su mu poznata Thompsonova politička stajališta i on ih odbija”, poručeno je iz Pahorova ureda, ali uz klasičnu politički korektnu floskulu i dodatak kako je zadaća organizatora koncerta da se pobrine za red i mir, te da na koncertu ne dođe do nezakonitih ispada ili izjava. Iz ureda premijera Mire Cerara za mariborski “Večer” su odgovorili kako predsjednik vlade “odbija svaki govor mržnje”, te da “ne podržava koncerte ili mitinge koji šire mržnju ili takvu retoriku”. Najoštrije osude je dao predsjednik parlamenta Milan Brglez koji je član lijeve frakcije Cerarove stranke navodeći kako su i koncert Marko The Silni “neprimjereni kako za Maribor tako i za Sloveniju s obzirom da on u svojim nastupima veliča ustaški režim i netoleranciju prema nehrvatima te da je pravi primjer za to tekst Perkovićeve pjesme Anica, kninska kraljica”.

Perković je naravno dao više intervjua za slovenske medije i državnoj TV u kojima osporava teze protivnika i branitelja koncerta govoreći kako on samo pjeva o Bogu, obitelji, domovini i ljubavi. Čeka se reakcija Kolinde Grabar Kitarović i ostalih prvaka hrvatskog političkog vrha, ako nisu pretjerano zapoleni za lokalne izbore.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame