film Kritike POP COOLTURA

Alien: Covenant (R.Scott) – a moglo je biti epski!

U početku bijaše ‘Alien’, Osmi putnik (Gibonni), savršen stroj za ubijanje sve dok mu Weaverica Ripley nije stala na rep, opalila nogu u koščatu rit i lansirala u svemirska bespuća. Uslijedili su ‘Aliensi’, hrpa krvožednih slinavaca koji su branili ‘mamicu nesilicu’ i gnijezdili se u kolonizatorskim utrobama. Marinci priskočili u pomoć, pali slavno i opet Ripley spašava stvar gurnuvši ‘mamu’ u svemirska bespuća. Poslije toga su nam servirani zanimljivi, ali i nemjerljivo lošiji pokušaji slavnih redateljskih imena Davida Finchera (‘Alien³’) i Jean-Pierre Jeuneta (‘Alien: Resurrection’) i priča je tu neslavno stala. Brzopotezne i gotovo užasne pokušaje zgrtanja para na ‘AVP’ (Alien vs. Predator) nastavcima ne želim niti komentirati.

No, na radost brojnih fanova, sir Ridley Scott, alfa i omega cijele štorije uskliknuo je eureka i vratio ‘Prometheusa’ (2012.). Reakcija je manje-više bila WTF? Priča o tzv. ‘inžinjerima’ i njihovim kreatorskim (ne)djelima djelovala prilično zanimljivo i originalno premda se Scott štreberski trudio objasniti kako se njegovi slinavci uopće tu uklapaju. Najavljivao se nedugo potom i nastavak te priče i Scott je jasno poručio kako se oprostio od svojih ‘slinavih beba’, no vojska fanova je tražila krv. Njih je boljela ona stvar za neke vražje inžinjere i tražili su povratak voljenih ‘killlera’. I tako na kraju i bijaše. Scott je angažirao slavnog scenarista Johna Logana i zadao mu nezahvalnu zadaću krpanja rupa i pojašnjavanja događaja nakon ‘Prometheusa’ odnosno nastanak ‘Aliena’. Je li uspio? Mislim da ne. Scenarij je ispao savršena kompilacija odveć poznatih prizora iz serijala, filozofsko-darvinsko-religiozne spike o nastanku i greškama tvoraca, a tu je i onaj, rekli bi Ameri ”daddy issue’. Šteta, prava jebena šteta, jer film izgleda stravično dobro (Scott ni u 80-oj godini života nije izgubio svoj prepoznatljivi vizualni štih), prizora atmosfere i jeze ne manjka (koliko god u njima postajao eho prethodnih nastavaka), dok Fassbender glumi kao da je ponovno u ‘Macbethu’.

Ridley, ziherašu stari. Bolje bi bilo da je pratio svoj put i ideju, a ne pognuo i napravio savršen nered od filma. Gotovo da je prilikom gledanja nedostajala tabla na kojoj je stajala rubrika “klišeji” i kemijska olovka za križanje. Hoće li se ova anoreksična zlatna krava i dalje musti, ovisi o kino zaradi, no ako već želite s nečim ubijati moždane ćelije onda ipak radije pogledajte ovaj savršeni promašaj negoli Bayovo najnovije sranje iz serijala zvanog ‘Transformers’. Fuck, a izgledalo je taaaako dobro. (I.P.)

6.5/10

Ivica Perinovic

Ivica Perinovic

Komentari

Reklame