Glazba Kritike

Headoneast: “Tu” – uglazbljena pozitiva

Iako još od početaka Yammata među upućenijima slovi za jednog od naših talentiranijih pop autora, Aleksandar Ljiljak nikad nije dosegnuo medijsku prisutnost svojih nekadašnjih kolega iz benda, ponajprije Nenada Borgudana i pjevačice Ivane Babić. Za to najviše može kriviti samoga sebe pošto smo nasljednika hvaljenog debitantskog albuma njegovog Headoneasta („In Balance“) čekali punih 12 godina, a teško je i najavne singlove novog materijala, usprkos zavidnom „airplayu“, ne smatrati propuštenom prilikom, uzmemo li u obzir da većina prosječnih konzumenata hrvatske glazbe vjerojatno ni ne zna tko izvodi „Ide ljubav“ ili „Maysku“ . Nadajmo se da će „Tu“ konačno ispraviti spomenute nepravde, prvenstveno jer je riječ o jednom od boljih domaćih pop albuma posljednjih godina.

Pošto smo dobar dio pjesama imali prilike čuti u obliku singlova, nekih većih iznenađenja nije bilo pa su tako u prvom planu ponovno dvoglasje te nježni i lagani ritmovi kao stvoreni da postanu soundtrack predstojećeg ljeta. Tekstovi su „do vrha“ napunjeni pozitivnim vibracijama i optimizmom, ponajprije u „Ide ljubav“ čiji su refren dodatno uljepšali Zagrebački mališani, i usnom harmonikom prošaranoj „Drukčije“. „Sve se vidi“ i „Sad kada znam“ evociraju Moloko, Cardiganse i druge perjanice inteligentnog popa devedesetih, dok je u glazbenom smislu najzanimljivija (iako ne i najkvalitetnija) svakako „Mayska“ koja na trenutke zvuči poput suradnje gitarističkog dvojca Bambi Molestersa i Idola u vrijeme „Čokolade“, uz stihove „jebe ti se živo samo pleši“ koji funkcioniraju i kao svojevrsni manifest čitavog albuma. Pomalo jednoličnom i samozatajnom Aleksandrovom vokalu finu protutežu predstavlja onaj njegove supruge Rebeke, čime je prolaznu ocjenu zaslužila i „Ljetna pjesma“, jedina slabija stvar ovdje.

U zadnjih nekoliko tjedana dobili smo izvrsne nove ploče Jinxa i Mayalesa pa se, pridodamo li im i „Tu“ Headoneasta, stvarno čini kako će tekuću diskografsku sezonu u Hrvata obilježiti pametna i kvalitetna pop glazba. A to je nešto čime se zaista rijetko možemo pohvaliti.  (Vedran Harča)

9/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame