Glazba inmediasres Kritike

Muse: Dig Down – neloš gimmick

Kao uvod u ovaj članak moram navesti činjenicu kako sam ogroman Muse fan, ono ‘ruka na prsa pri pojavljivanju pjesama na tv/radiju’ fan, gdje si dozvolim dašak pretenzije/ambicije kod iznimno srčanih ekspozicija njihovog sadržaja. Ako bi išao pojasniti riječ fan, opisao bi osobu koja s divljenjem (poštovanjem) promatra pojedinca ili grupu koji su na neki određen način, svojim djelom, utjecali na razmišljanje, intelektualni razvoj ili životni stil osobe. Tu rečenicu pišem sebi u obranu kako ponekad pokazujem i one primitivnije oblike ponašanja koji spadaju pod pojam fan.

Kao takav sam upao u iznimno stanje ekstaze, prvo kod najave nove pjesme, a drugo kod njezine objave, nadajući se nekom povratku na staro. Pod tim podrazumijevam obrađivanje zahtjevnih, kompleksnih tema na suptilan, mračan način koji ostavlja pozornog slušatelja u stanju neznanja i znatiželje paralelno s osjećajem nemoći i paranoje, te nestvarne, barokne i distancirajuće instrumentacije nagutane utjecajima klasične glazbe. Toga ovdje nažalost nema! Razumijem kolege koji navode kako bend eksperimentira te da vrijeme donosi nužne promjene s kojima se jednostavno treba pomiriti. Razumijem, no ne pušim. Poštujem i zahtijevam eksperimentaciju, ali identitet mora biti prisutan kako bi u konačnici sam proizvod zadovoljio. Mogući razlozi izostanka tih osnovnih karakteristika su gubitak one mašte i znatiželje, jasnije mladosti s kojom one dolaze, te distanciranje od halucinogenih gljiva koje su urezivale nadrealistične prikaze koje je bend iznimno dobro oslikavao.

Ukratko, radi se o suviše jednostavnoj pjesmi poprilično banalnih stihova s oplemenjenim refrenom naglašenim popratnim vokalima. Instrumentacija je zarazna no previše posuđuje od prethodno razrađenih koncepata prisutnih na razočaranju imena ‘The 2nd Law’, ponajviše na pjesmi ‘Madness’. Ovo nije loša pjesma, samo je prazna, gdje su one slabo prisutne karakteristike identiteta korištene više kao gimmick nego kao oruđe.

(Domagoj Jurić)

4/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame