Aktualno Festivali inmediasres knjige POP COOLTURA

Zagreb Book Festival 2017: Fragilnost naša svagdašnja

U Zagrebu se od 22. do 28. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt održava treći Zagreb Book Festival. Centralna tema festivala je fragilnost, ove godine s fokusom na austrijsku književnost, film, glazbu i društvenu klimu. Nakon dva uspješna izdanja Zagreb Book Festivala na kojima su u bogatom književnom programu kao zemlje partneri predstavljene Švedska i Irska, ove godine to je Austrija.

Novi koncept festivala jest da se s fokusa na promocije knjiga skoncentrira na panele i večernje diskusije u sklopu kojih će se razotkrivati naše svakodnevne fragilnosti – ravnopravnosti, društvenih sustava, dijaloga o vrijednostima, slobode govora, virtualnih identiteta i drugih. O fragilnosti ravnopravnosti govorit će se na tribini “Žene, manjine i ostatak svijeta”, fragilnost društvenih sustava fokus je tribine “Kada dolazi diktator?”, fragilnost ljudskosti kroz proces starenja obrađuje diskusija “Ima li života prije smrti?”, a “Pravo ili obaveza pisca? ” bavit će se fragilnošću slobode govora. Fragilnostima dijaloga o vrijednostima, početaka i virtualnih identiteta bavit će se diskusije “Ostale su teme Isus Krist Komunist i ostali režimi”, “Prognani iz djetinjstva” i “Black Mirror – Alternativna prisutnost”.

“Čitanje je jedna od najvažnijih navika u suvremenom životu. Ono doprinosi osobnom rastu, unaprjeđenju znanja o različitim temama, te otvaranju prema novim idejama, perspektivama, životnim stilovima, svjetovima i načinima postojanja. Ovakvo izlaganje različitostima pomaže nam da bolje razumijemo kako sebe tako i svijet oko nas” piše u proslovu na službenoj web stranici ovogodišnjeg Zagreb Book Festivala.

Organizatori ističu da je Zagreb Book Festival godišnja manifestacija koja slavi i promiče pisanu riječ i njezinu specifičnu moć da obogati ljudsko iskustvo. “U današnje vrijeme obilježeno nastankom i jačanjem novih medija, naša je misija povećati zanimanje za čitanje, pisanje i književnu komunikaciju čineći ih zabavnima i pristupačnima. Cilj nam je staviti snažan naglasak na aktualne društvene teme, integriranje mladih u kulturni život društva te na upoznavanje s različitim kulturnim izričajima” ističu. “Ove godine za svoju publiku pripremamo više od pedeset događanja koja će na predstaviti oko stotinjak gostiju, od čega čak dvanaest inozemnih, priznatih i renomiranih europskih i svjetskih autora prema čijim su djelima snimljeni i filmovi”, rekla je Ivana Bodrožić na press konferenciji festivala.

Organizatorice festivala su feminem team sastavljen od aktivnih i pasioniranih ljubiteljica književnosti, izdavačica Petra Ljevak (direktorica), autorica Ivana Bodrožić (koordinatorica programa), Diana Matulić (pr) i Ana Pojatina (kreativna direktorica), a na ovogodišnjem izdanju najavljuje se mnoštvo gostovanja, predavanja, radionica s hrpetinom inozemnih i domaćih gostiju od kojih izdvajamo samo neke. Festival otvara gostovanje austrijske književnice Erice Fischer, a iz iste države dolaze književnici Karl Markus Gauss i Franz Hammerbacher, zatim Teresa Forcades, ikona europske ljevice i najradikalniju časna sestra Europe, zatim očekuju austrijsku književnicu Julyja Rabinowich, norveškog filozofa Larsa Svendsena, dječjjeg psihijatra i pisca Paulusa Hochgatterera. Najavljeni su i književnica Monika Wogrolly, engleski novinar i povjesničar Mischa Glenny, jedna od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica Ece Temelkuran, profesor povijesti na londonskom King’s Collegeu, nagrađivani britanski povjesničar Richard Overy, nizozemski esejist i filozof Rob Rieman. U sklopu programa “Svježe i domaće” među ostalima popeti Jelena Pervan, Irena Matijašević, Đurđa Knežević, Zoran Ferić, Edo Popović, Predrag Lucić, Rade Šerbedžija, Tea Tulić, Dražen Katunarić, Anđelo Jurkas i brojni drugi. Također će se dodijeliti nagrada u iznosu 50 tisuća kuna za najpopularniji roman godine biblioteke Balkan Noir koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih i regionalnih autora.

Festival je potpomoglo niz sponzora i institucija počevši od generalnog Reiffeisen Banke, Grada Zagreba, Republike Hrvatske, Austrijskog kulturnog foruma, Norveškog literarnog fonda i Nizozemskog literarnog fonda za književnost.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame