Aktualno inmediasres POP COOLTURA teatar

FAKI 20: Steven Biko kao pokretačka snaga ljudskosti

Festival alternativnog kazališnog izričaja FAKI, održat će se jubilarni 20 puta od 23.- 27. svibnja u prostorima bivše tvornice Medika, Pierottijeva 11 u Zagrebu.

FAKI je kao festival alternativnog teatra, uličnog teatra, performansa, off i low budget teatra posljednjih godina postao centralno mjesto koje nudi pregled inovativne, kritičke i nezavisne, međunarodne izvedbene scene koju održavaju putujući umjetnici i družine, čije se estetike i poetike međusobno uspoređuju i nadograđuju, uspostavljajući tako nove izvedbene stilove i kriterije.

Drugi važan aspekt FAKI-ja jest političko djelovanje ka pravednijem, samostalnijem i autentičnijem društvenom rezonu, ka ‘ljudski dijeljenom planetu’ (Steve Biko). Svake godine FAKI bira festivalsku temu kojom želi skrenuti pozornost ka duboko ukorijenjenim, trulim, mutirajućim, uskoumnim i primitivnim društveno-političkim problemima.

U mraku svih činjenica o ljudskim pravima kakva jesu ovo jubilarno izdanje festivala posvetili smo borbi protiv rasne diskriminacije, sjećanju na apartheid te jednom od njegovih velikih pobunjenika, piscu i aktivistu Steveu Bikou, koji je osnovao Pokret crnačke svijesti sredinom 1960ih.

Program ovogodišnjeg 20. Faki festivala, kao i uvijek rezultat je  javnog poziva za sudjelovanje, a realizira ga 8 kazališnih grupa, kolektiva i umjetnika. Sudionici festivala iz Južnoafričke republike, Francuske, Velike Britanije, Hrvatske, Italije i  Njemačke koristit će  postindustrijski prostor Autonomnog kulturnog centra za mjesto umjetničke koegzistencije, komunikacije, suradničke kreacije.

Ovogodišnja tema festivala, organski nastaje iz prethodnih Faki programa, posebno programa umjetnika u rezidenciji, s namjerom kontinuiranog osnaživanja  bogatstva zajednice, s ciljem omogućavanja eksperimentalne izvedbene prakse, kako bi kontinuirano  ponudila mjesto za inovativna istraživanja unutar dominantnih formi izvedbenih umjetnosti. Cijeli program festivala je besplatan, budući da je namjera festivala povezivati transnacionalnu multidisciplinarnu umjetnost s lokalnom zajednicom. Cilj Faki festivala je doprinijeti širenju kritičkog mišljenja omogućavanjem polivalentnog umjetničkog programa kroz istraživanje i dekonstruiranje specifičnih individualnih odnosa i nastojanja, inkluzivnosti, dominantnosti i intimnosti, diferencijacije i svjesnosti, migracije i integracije, kontrasta pobune i prinudne dualnosti kulturalnih prijelomnih točaka.

FAKI je neprofitni kazališni festival koji organizira Autonomni kulturni centar Attack! FAKI festival su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. AKC Attack! je nestranačka, neprofitna, nevladina, volonterska udruga građana i građanki koja stvara i širi kulturnu i političku alternativu te alternativnu ekonomiju, osiguravajući prostor u javnosti svima koji se žele kreativno izraziti i sudjelovati u promjenama na lokalnoj razini, koje vode slobodom društvu.

Program festivala:

Utorak, 23.05.2017.

20:00 Sifiso Seleme (RSA) : Extra Ordinary (45’) / (DZIU)

21:00  Blackism (DE) : Back To (45’) / (Film studio)

Srijeda, 24.05.2017.

17:30 Richard Pettifer : Faki Global Forum – diskusija / (Infoshop)

20:00  Blackism (DE) : Back To (45’) / (Film studio)

21:00  Sifiso Seleme (RSA) : Extra Ordinary (45’) / (DZIU)

22:00 ARTIST TALK by Richard Pettifer & FAKI20 artists / (Gallery Siva)

Četvrtak, 25.05.2017.

17:30  Richard Pettifer : Faki Global Forum – diskusija / (Infoshop)

20:00  Waddah Sinada (UK) : A Duet (30’) / (DZIU)

21:00 Nasheeka Nedsreal (DE) : Obscure Noir (15-25’) / (Film studio)

Petak, 26.05.2017.

17:30  Richard Pettifer : Faki Global Forum – diskusija / (Infoshop)

20:00  Nasheeka Nedsreal (DE) : Obscure Noir (15-25’) / (Film studio)

21:00 Waddah Sinada (UK) : A Duet (30’) / (DZIU)

22:00  Skaraventer Project (IT) : HOT-DOG (40’) / (Joghurt)

Subota, 27.05.2017.

17:30 Richard Pettifer : Faki Global Forum – diskusija / (Infoshop)

20:00 Skaraventer Project (IT) : HOT-DOG (40’) / (Joghurt)

21:00 NARANJAZUL Theater Company (FR) : Mundo Lunaticus (45’) / (DZIU)

22:00 AZULTEATRO (IT) : Icarus Studio #2 – Towards freedom (55’) / (Film studio)

 

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame