film Kritike POP COOLTURA

100 Metros: Svaki metar se računa

Pravo je čudo što se u nezaustavljivoj poplavi visokobudžetnih holivudskih sranja na našem kinorepertoaru tu i tamo pronađe mjesta za pokoji pametni film s pričom koja nešto znači. Premda je svoju premijeru imao još prošle godine, na mala vrata je i kod nas konačno stigla hvaljena španjolska drama ”100 Metros”. Mnogi će od vas zakolutati očima kad vam kažem kako je ovo film ‘inspiriran istinitim događajima’, no za razliku od američke patetike, ovaj gotovo pa da nema niti trunčicu spomenute. O čemu je riječ i zašto ga treba pogledati? Check it out!

Priča prati Ramóna Arroya (jako dobri Dani Rovira), 35-godišnjeg oca i supruga, uspješnog zaposlenika multinacionalne kompanije kojem su sruši čitav svijet kad mu iznenada dijagnosticiraju multiplu sklerozu. Nevjerica, strah i psihički poraz uskoro zamjeni čvrsta volja i odlučnost. Ne želeći više zapomagati i mrziti svijet oko sebe, Ramón si za cilj zacrta prohodati 100 metara ulicom u kojoj živi. Uz podršku trudne supruge Inme (Alexandra Jiménez) i pomoć svojeg čangrizavog punca Manola (izvanredni Karra Elejalde), Ramón ostvari zacrtani cilj nakon čega se odluči prijaviti za slavni triatlon ‘Iron-Man’ (3,8 km plivanja, 180 km bicikliranja i 42 km trčanja)…

Znam da vam je svima pun k…. svakodnevnih drama i sranja u našoj ‘krasnoj’, ali ovakve priče te onako iskreno stresu i uhvate za gušu, a nerijetko i izvuku onu sramežljivu suzu na oko. Ovdje i kad pomisliš da su stvari zaplivale u patetiku, ne osjećaš se prevareno, izigrano. Ovdje su emocije iskrene i spontane. Redatelj Marcel Barrena je savršeno izbalansirao nužnu gorku-slatku dozu koju zovemo život. Njegovi likovi (a valjda su takvi i u stvarnosti) su od krvi i mesa, reagiraju kao i svaki normalni čovjek, plaču i smiju se, ali i fajtaju protiv nepredvidljive kurve od života.

Kako je i sam autor naglasio, ovo nije film o multipli sklerozi, ovo je film o čovjeku koji nije prestao vjerovati u sebe kad su mu doktori i stručnjaci rekli kako više neće moći normalno funkcionirati. U gledanju ovako teške, ali i inspirirajuće priče uvelike su pomogli i jako dobri glumci, a nije niti odmogao prepoznatljivi španjolski humor. Preporuka ljubiteljima filma i podrška svim hrabrim ljudima koji se bore protiv ove opake bolesti! (Ivica Perinović)

7.5/10

Ivica Perinovic

Ivica Perinovic

Komentari

Reklame