Aktualno Festivali inmediasres knjige POP COOLTURA

Festival europske kratke priče: Luka Europa

Festival europske kratke priče, jedan od najstarijih književnih festivala posvećenih toj književnoj formi, ponovno dolazi u Zagreb i Rijeku: šesnaestu godinu zaredom FEKP dovodi najveće domaće i strane kratkopričaše pred zagrebačku i riječku publiku, gdje će u različitim prostorima kulture autori i autorice pričati i čitati svoju Europu – jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika; neki azilanata, a neki domaćina.

Tema ovogodišnjeg Festivala upravo je Luka Europa, Europa kao prostor susreta i razmjene, točka polaska, odlaska i povratka.

Festival počinje u nedjelju, 28. svibnja, neformalnim otvorenjem kodnog naziva Čuvajte se: hrvatski pisci kuhaju!, na kojem Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača kuhaju za svoje inozemne kolege, a nastavlja se službenim otvorenjem u kazalištu Gavella, gdje Roman Simić, umjetnički direktor Festivala, razgovara o nastanku priče s jednom od najznačajnijih škotskih autorica Janice Galloway i dobitnikom prestižne Bookerove nagrade DBC Pierreom. U foajeu Gavelle prvu će festivalsku večer rasplesati Rasputin Orchestra, tradicijskom glazbom srednje i jugoistočne Europe s naglaskom na romskoj glazbi, sevdahu i panonskim melodijama.

Afričko-europski književni dodiri

Ovogodišnji Festival europske kratke priče stavlja naglasak na afričko-europske književne dodire te otkriva kako iskustvo življenja na tim kontinentima utječe na pričanje priča i spisateljske odabire. S nama su tako Chika Unigwe, nigerijska autorica koja živi u Belgiji i piše na engleskom i nizozemskom jeziku; Igiaba Scego, talijanska autorica somalijskog podrijetla koja se bavi odnosom Zapada prema Trećem svijetu te Ondjaki, angolski književnik s brazilskom adresom. O traumama izbjeglištva svakako mnogo za reći ima i Hassan Blasim, pisac rođen u Iraku, odakle zbog svojih redateljskih podviga, koji nisu bili po volji režimu, 2004. godine kao izbjeglica odlazi u Finsku, gdje postaje jednim od značajnijih suvremenih kratkopričaša.

Bogat domaći program

I ove godine se surađuje s knjižnicama u Samoboru i Velikoj Gorici, gdje na popodnevnim programima sudjeluju domaće autorice i autori, propitujući veze između glazbe, poezije, filma i proze, dok na Satu na radionici kratke priče u suradnji s Centrom za kreativno pisanje u Booksi razgovaramo o glavnim sastojcima za pisanje dobre priče. Na već tradicionalnom programu rezerviranom za domaće kratkopričaše pod nazivom Napisano u Hrvatskoj: novi uzlet kratke priče Kruno Lokotar predstavlja ovogodišnjeg dobitnika Prozaka Nikolu Leskovara, Nataliju Miletić i njezin prvijenac Nisam, Valenta Pavlića s Evanescom i Noru Verde s novom zbirkom priča O ljubavi, batinama i revoluciji. Najavljeni/a gost/gošća iznenađenja bit će i dobitnik/ca FEKP-ove nagrade za kratku priču!

Večeri u &TD-u

Druga i treća festivalska večer rezervirane su za tribine Otkrivanja Europe u Polukružnoj dvorani &TD-a, a na večernjim čitanjima svoje će priče čitati deset stranih autora. FEKP je postao omiljen književni festival upravo zbog večernjih čitanja u &TD-u, na kojima autori nakon kratka razgovora čitaju priče na materinskom jeziku, dok publika prati hrvatski i engleski prijevod. Tako ćemo imati priliku čuti priče na talijanskom, španjolskom, francuskom, arapskom, portugalskom i engleskom jeziku.

Luka Rijeka

Festival europske kratke priče svake se godine seli u jedan od gradova partnera, gdje se održavaju večernja čitanja na kojima se gosti upoznaju s lokalnom književnom scenom. Ovogodišnja tema, Luka Europa, na najbolji način oslikava partnerstvo Festivala i Grada Rijeke, luke koja će u sljedeće četiri godine ugostiti umjetnike i različita kulturna događanja u sklopu projekta Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020. FEKP će se tako 31. svibnja i 1. lipnja usidriti na riječkoj rivi u Botelu Marina, gdje će jedanaest autora iz deset zemalja na večernjim čitanjima u 21 sat pričati priče o svojim Europama, njihovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Promocije i G točka

Na ovogodišnjem Festivalu promoviramo dvije knjige: Irački Krist i druge priče Hassana Blasima, kojeg je Guardian proglasio „možda i najvažnijim živućim piscem arapskog jezika“ te Ondjakijevu knjigu Prozirni, ljubavnu priču angolskom glavnom gradu. Festival se zatvara u petak, 2. lipnja, ponovno u kazalištu Gavella, programom već pomalo kultne zagrebačke G točke, gdje razgovaraju, čitaju i slušaju tri sjajne kratkopričašice. Predstavlja se europski književni projekt New Voices i dvije njegove ovogodišnje laureatkinjeAsju Bakić i Bronku Nowicku te novu zvijezdu talijanske književnosti Igiabu Scego. Muzičkom pozornicom drmat će hrvatska inačica kralja rock’n’rolla – svima dobro poznati D’Elvis.

AUTORI 2017.:

Asja Bakić (Hrvatska), Hassan Blasim (Irak/Finska), Lucy Caldwell (Irska), Zoran Ferić (Hrvatska), Janice Galloway (Škotska/UK), Marko Gregur (Hrvatska), Željka Horvat Čeč (Hrvatska), Senko Karuza (Hrvatska), Nikola Leskovar (Hrvatska), Guillermo Martinez (Argentina), Suzana Matić (Hrvatska), Miroslav Mićanović (Hrvatska), Natalija Miletić (Hrvatska), Rosa Montero (Španjolska), Bronka Nowicka (Poljska), Ondjaki (Angola), Valent Pavlić (Hrvatska), Jose Luis Peixoto (Portugal), DBC Pierre (Australija/UK), Sven Popović (Hrvatska), Sara Renar (Hrvatska), Eider Rodriguez (Španjolska), Ivana Rogar (Hrvatska), Igiaba Scego (Italija), Andrija Škare (Hrvatska), Tea Tulić (Hrvatska), Chika Unigwe (Nigerija/Belgija), Nora Verde (Hrvatska).

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame