Glazba inmediasres POP COOLTURA

Box set: Arsen Dedić Original Album Collection – početak i kraj ljepote

Diskografska kuća Croatia Records posthumno je iz svoje bogate fonoteke objavila šesterostruki box set šibenske kantautorske legende Arsena Dedića.

Sve što ste htjeli znati o njemu, početak, osnova i kraj njegova glazbenog i lirskog opusa sabrano je na albumima “Čovjek kao ja”, “Arsen 2”, “Homo volans”, “Provincija”, “Ministarstvo straha”, “Na zlu putu”, kolekcijama pjesama koje su činile dobrotvorov dom i pisale neke drugačije, sadržajnije stranice domaće glazbene šansonjerske i pop povijesti.

Ljepota oblikovanja njegova stiha, majstorstvo u sažimanju emocija, preslikavanju raznih stanja i osjećaja u odnosu muškarca i žene, nostalgija bez patetike za zavičajem, obiteljski odnosi spram svojih predaka, neke su od dragih mu tema oko kojih je pleo svoju katkad jetku, katkad nježnu i dirljivu glazbenu mrežu.

U nešto manje od stotinu naslova, gotovo svi pobrojani klasici njegova opusa su tu. Lakše je slučajno naći kako nedostaje “Završit ću kao Howard Hughes” s “Tihog obrta” ili koji komad s “Kina slobode” ili interpretacija Ujevićeva klasika “Odlazak”, no i bez ultimativne sveobuhvatne kolekcije koja bi sabrala deset albuma i potpunila njegov opus, veličanstvo bardova izražaja i dalje stoji nedirnuto.

On, načelno, nije bio masovni autor ali kad si ga pripustio masama, mase bi mu pile s dlana jer je otkrivao više o njima nego su bili spremni priznati. A to je snaga, kao što je kolega Ante Perković znao spomenuti, Arsen je čovjek s pjesmama velike snage. Ovdje je obavezna lektira. (JA)

10/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame