Aktualno Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA

Stoka: Stara škola kreka – rap patetika strikes again

Kao što je u plesnom funku to bio Dino Dvornik, u rokenrolu Goran Bare tako ulogu dežurnog ex rap ovisnika i junkieja odigrava popularni Stole. Čije se umjetničko ime rimuje s Jole. A ni artistički, verbalno i lirski nije odmakao daleko od spomenutog. Uz morbidno glupo reklamiranje novog spota osmrtnicom jeftino privlačenje pažnje se nastavlja. Senzacionalizam je doseg.

Situacija je ozbiljna spotom se želi docirati. Marin je po tko zna koji puta odlučio spašavati svijet od droge i poručiti klincima temeljem prve ruke, šmrka i šuta, kako je droga loša, no no i zlo. Jer ima iskustva dekade skidanja s kokaina i ostalih sranja. No shit Sherlock. Ali sad je otkrio Boga, kako originalno, pa sve poprima ozbiljne konotacije.  Može se nastaviti bildanje kulta među zagrebačkim showbizz novinarkama ili vrtić klincima kojima slovi za facera iz kvarta. Što i jest, šatrovački gledano, nekom više nekom manje simpatični mangup iz Zagreba navučen na rap. Ali na tome se ne može temeljiti ozbiljan rap bizz jer ako pogledamo na aktualnu facu broj 1 globalne rap scene Kendricka Lamara uočit ćemo bitne razlike između poetike stiha u rap formi i plasiranja načelno jako ispravnih poruka ali na servilni i ne osobito efektni način.

Uz zgodni predugi piano intro od minute i pol kreće 8 i pol minuta epsko lirsko silovanje i tirada porukama kako vrag uvijek čaga i kako se treba klonit droge. I još jednom se razgoličuje činjenicom kako Stoka nije više od vrlo energičnog, ali stilski prosječnog repera i osrednjeg liričara čije su metafore tanke i funkcioniraju gornjim limitom tek do osnovne škole. Ni beatmejkeri nisu dobacili dalje od stilske vježbe. A to se ponavlja tijekom cijele mu solo karijere.

Dotle u svakom spoju sa svojim prirodnim kompadreom Neredom dobijamo dinamičnog i daleko efektnijeg MC-a čiji visokosnažni delivery funkcionira miljama bolje nego u većini solo točaka. Zato što prije pogonit spiku s Neredom, objavit nastavak “Spremni za rat” i nastavit s odličnim assmoving singlovima poput “Vrijeme je”, slavit život na najbolji način i okanit se ćorava solo posla. (JA)

3/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame