Celebrities Festivali film inmediasres POP COOLTURA

Proglašeni pobjednici 70. filmskog festivala u Cannesu!

U zastrašujućoj konkurenciji (Haneke, Akin, Ozon, Hazanavicius, Zvyagintsev, Bong, Coppola, Lánthimos, Haynes, Baumbach, Ramsay…) 70. izdanja Canneskog festivala, Zlatnu palmu je na iznenađenje mnogih zgrabio švedski redatelj Ruben Östlund s komedijom ”The Square”.

Premda su festivalski kroničari i kritičari gotovo jednoglasno tvrdili kako najviše izgleda za dobivanjem ‘palmice’ imaju Robin Campillo s angažiranom AIDS dramom ”120 Battements par minute” (po naški, ”120 otkucaja u minuti”), odnosno, Zvyagintsev i njegova bračna/mračna drama ”Loveless”, Östlundova satirična komedija o konzervatoru muzeja suvremene umjetnosti i postavu njegove izložbe o toleranciji ‘The Square’, skupila je najviše glasova žirija.

Ipak, iznenađenju unatoč, spomenuti Campillo i Zvyagintsev ne trebaju suviše žaliti. Prvi je dobio ‘utješni’ Grand Prix dok se Rus ‘morao zadovoljiti’ Nagradom žirija. Veliko priznanje je dobila i Francisova ‘mala’, Sofia Coppola pošto je postala tek druga redateljica u povijesti festivala (shame on you Cannes!) koja se okitila priznanjem za najbolju redateljicu. Mnogi su ostali ravnodušni na njezinu adaptaciju istoimenog romana Thomasa P. Cullinana ”The Beguiled” (op.a. isti je 1971. adaptirao i slavni Don Siegel), no žiri predvođen Pedrom Almadovarom  je njezinim rad proglasio najboljim.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je (napokon!) briljantni Joaquin Phoenix za svoju proganjajuću ulogu u filmu ”You Were Never Really Here” slavne škotske redateljice  Lynne Ramsay. Phoenix u filmu tumači ratnog veterana Joea unajmljenog da spasi kćer njujorškog političara iz lanca dječje prostitucije. Sudeći po prvim kritikama, film neodoljivo podsjeća na Scorseseovog ”Taxi Drivera”, no za neki bolji sud, morat ćemo sačekati premijeru u našim kinima. Najboljom glumicom je proglašena pomalo zaboravljena Diane Kruger za ulogu supruge i majke koja se osvećuje neonacistima koji su joj ubili supruga i sina. Riječ je o filmu ”In The Fade” prolasavljenog njemačko-turskog redatelja Fatiha Akina, no valja reći kako su mnogi proglasili film jednim od slabijih u konkurenciji.

U kategoriji najboljeg scenarija, nagradu su podijelili spomenuta Lynne Ramsay i ‘ispaljeni’ Grk Yorgos Lánthimos za horor/triler/dramu ”The Killing of a Sacred Deer”, dok je Nicole Kidman dobila posebno priznanje. Nagradu za najbolji kratki film dobio je Qui Jang za svoj ”A Gentle Night”, a valja i spomenuti kako je u kategoriji ‘Un Certain Regard’ nagradu za najbolji film dobio iranski redatelj Mohammad Rasoulof za dramu ”Lerd”, odnosno da je sve popularniji scenarist (i glumac) Taylor Sheridan nakon pustih scenarističkih nagrada dobio i prvu za režiju. Vjerujte mi na riječ, o Sheridanovom krimi trileru ”Wind River” ćete još dosta čuti.

I to bi bilo sve što se tiče nagrada (barem što se tiče onih najznačajnijih), a što se sve događalo na festivalu i oko njega, mogli ste i sami pročitati u proteklim tjednima. Mi sad samo možemo čekati domaće filmske festivale u nadi kako će neki od slavodobitnika (a i konkurencije) biti uključen u program. Do tad, čestitke pobjednicima! (Ivica Perinović)

Ivica Perinovic

Ivica Perinovic

Komentari

Reklame