autorski tekstovi inmediasres KOLUMNIZAM Politička aktuala POLITIZAM

DOP specijal: Postizborni fucking: HNS – najbolji biznismeni

Ova u biti neoliberalna stranka bivših socijalista funkcionira kao nepotističko-klijentelistički borg za uhljebljivanje članova i kao takva je fantastičan stroj za stranački biznis. Financijski, riječ je o jednoj od najuspješnijih stranaka, makar se čovjek mora zapitati služi li takva stranka uopće svojoj izvornoj svrsi, odnosno ostvarivanju nekakvih politika i zadovoljavanju potreba građana.

Najzanimljiviji razvoj u tom pravcu možemo vidjeti na lokalnoj razini, gdje se u Dubrovniku već neko vrijeme održava na vlasti prilično korumpirani gradonačelnik, čak i osuđen za kazneno djelo, koji svejedno uspijeva biti popularniji od nacionalističke desnice i u prvom redu HDZ-a.

U Varaždinu je ta opcija doživjela unutrašnji sukob, odvajanjem tvorca stranke Radimira Čačića koji se upustio u samostalnu avanturu osnivanjem Narodnjaka Reformista, nakon nezgodnog slučaja automobilske nesreće sa smrtnom posljedicom u Mađarskoj.

Narodnjaci reformisti

Ovi reformisti – u biti Čačićevi ljudi koji su izletjeli iz HNS.-a – imaju svoju bazu u Varaždinu i okolicu i mogu sudjelovati u borbi za vlast. Ima ih još ponegdje. Nadimak ‘reformisti’, zapravo nasmijava, jer se radi o ljudima koji su to jedino u smislu da odbacuju ‘svaku ideologiju’, ali i neke moralne norme koje bi trebale biti uobičajene u zapadnim okvirima, pa onda i u Hrvatskoj koja se predstavlja kao članica EU-a.

Jan Klasinc

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame