autorski tekstovi KOLUMNIZAM mediji POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO Zabava

Priča o Croatan Indijancima

Indijanci imaju profinjenu maštu, obogaćenu pjesničkom sugestivnošću. Izvlače metafore iz oblaka, iz godišnjih doba, iz leta ptica, iz životinjskog i biljnog svijeta: jednom riječju izražavaju čitavu rečenicu, i jednim samoglasnikom su sposobni obuhvatiti značenje čitave misli i još uspijevaju spojiti različite pojmove pomoću jednostavnog mijenjanja tona. Mogla bi se napisati izvanredna knjiga prevodeći samo indijanska imena njihovih mjesta npr: Norridge – wak što znači ‘račići koji su se sakrili u stijenu tako da se čini da tamo ništa nema i gdje je voda ustajala’. (James Fenimore Cooper, američki pisac (1789 – 1851)

Prolog

Dubrovačke karake pod zastavama Libertasa i svetog Vlahe (Englezi su ih nazivali argosy), svrstane su među najveće i najsigurnije jedrenjake svoga doba. Dubrovački su brodograditelji bili izuzetno vješti tako da su u 15. stoljeću počeli graditi karake koje bi na sebi imale i po 40 topova, posadu od 140 mornara, mogle su prevoziti i do 1000 vojnika, a nosivost tereta bila je 900 tona. Po sredini broda imale su čak i pravi, pravcati bunar. Zanimljivo je kako jako malo ljudi zna što se dvjema karakama dogodilo 1541. kod rta Hatteras u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini. Čudno, ali istinito.

Tko smo, što smo, kuda idemo?

O genetskoj slici, postanku i migracijama Hrvata danas se zahvaljujući vrijednim znanstvenicima više, manje zna sve. Naš najpoznatiji genetičar, gospodin Dragan Primorac o tome je svojevremeno rekao: “…Nadalje, moguće je da su R1a-M17 linije u Hrvatsku došle iz sjevernog dijela istočne Europe kao dio šireg procesa koji je započeo s rasprostranjenjem tzv. kulture vrpčaste keramike, tijekom bakrenog i brončanog doba (prije 5200 – 4300 godina) sve do skorih ekspanzija Slavena. Pojednostavljeno, u periodu od prije 5000 godina pa sve do današnjeg dana (uključujući i migraciju Slavena) haplogrupa Hg Hg R1a1a*-M17/M198 je kod muškaraca današnje Hrvatske prisutna u oko 30% slučajeva. I to je to, ni manje niti više. Kao što je i inače slučaj u znanosti, rješenje jednoga pitanja otvara mnogo novih i u pravu su oni koji (se) pitaju kako sada u Hrvata povezati razmjeno tako malo Hg R1a1a*-M17/M198 (koja uključuje i genetski fond koji je pristigao migracijom Slavena) s potpunošću slavenskoga jezika i kulture i koji je odnos genetike, jezika i kulture u definiranju nacionalne pripadnosti …”. Eto! Za one koji ne prate genetiku objasnit ću da se termin ‘haplogrupa’ koristi za SNP/polimorfizam jedinstvenih osobina (UEP) mutacije koje označavaju grupu kojoj kolekcija potencijalnih haplotipa pripada. A sad upoznajmo svijet Croatan Indijanaca.

1492.
Kristofor Kolumbo kreće na put prema Indiji brodovima Pinta, Nina i Santa Maria. Vangelis sklada odličnu glazbu, a među posadom su … dva Hrvata.

1541.
Dubrovački kapetan Đuro Lovrić sa dvije dobro opremljene karake dolazi do rta Hatterasa u Sjevernoj Karolini. Doživljavaju brodolom. 120 članova posade se uspjelo spasiti i domoći otoka Roanoak. Nailaze na Lumbee indijance i putene i zgodne, mlade indijanke i …

1584.
Četrdesetak godina kasnije na isto mjesto doplovljava engleska ekspedicija pod vodstvom kapetana Phillipa Adamsa i Arthura Barlowea. Kod rta Hatterasa nailaze na bjeloputu indijansku djecu i mladiće iz plemena Croatana. Domicilno stanovništvo im prepričava da su prije više godina već vidjeli bijelce kojima su se brodovi razbili o hridi i koji su ostali živjeti s njima. Kapetan Barlowe zapisuje da su Croatan Indijanci promoćurni trgovci i dobri poznavatelji bjelačkog oružja što dodatno potvrđuje njihov raniji susret s Europljanima, a od svih indijanaca jedini uzgajaju vinovu lozu. Englezi tijekom svojeg dvomjesečnog boravka osnivaju koloniju, ostavljaju skupinu naseljenika i na povratku sa sobom vode dva Croatana, Mantea i Wanchesea. Ova su dvojica fascinirala London brzim učenjem jezika, a na povratku u srpnju 1585. događa se nešto što je u knjizi o Croatan Indijancima (B. Ručević -” Croatan Indijanci – od legende do istine” naklada Redak 2014.) spomenuto onako ovlaš, a mene je oduševilo.
Dakle, na povratku u Ameriku Englezima je nestao neki skupocjeni srebrni pribor za jelo.

1936.
Sad skačemo par stoljeća u budućnost i nalazimo dubrovačkog doseljenika u SAD gospodina Josipa Cuculića koji se intenzivnije pozabavio Croatan indijancima. U čikaškoj biblioteci nalazi neku staru knjigu onovremenog američkog pomorskog časnika i uočava bezbroj izvrnutih riječi hrvatskog porijekla. Kako je aktualan prijedlog da se nastava hrvatskog jezika podijeli na osnovnu i naprednu evo par zanimljivih primjera za one naprednije:

chowan – čoban
matoaka – stara djevojka, matorka (mada mi, šjor Cuculić ovo zvuči više srpski, ali nek’ Vam bude)
pokochen – pokošena livada
strachey achanahawen – strašni kamen, hrid na kojoj su razbili brodovi
werowance – vjerovanje
nause – naše
chinikika – lula za pušenje duhana od koje se kiše (čini kihat(?)
Caloosa – ime plemena Kaluza koje je živjelo u močvari, kaljuži

i moj osobni favorit: Wissakae Yunoke

Legenda Croatan Indijanaca o njihovom porijeklu kaže da je veliki duh Manitou pozvao bijelog proroka s istoka pa su s oceana jednog jutra doplovili brodovi čiji se bljedoliki vođa zvao Wissakae Yunoke (visoki junak) te je naučio indijance moralu, časti i raznim vještinama.

A što o Croatan Indijancima kaže wikipedia?

”… Riječ ‘Croatan’ dano je ovom plemenu prema napisu CRO koji je bio ucrtan na jednom drvetu. Druga je teorija da su Lumbee potomci Čerokija, Tuscarora i Istočnih Siouxa. Tijekom 1800-tih godina, Lumbee su bili nazivani imenom Croatan Indians jer su izgledali poput Indijanaca ali su živjeli poput bijelih naseljenika. Sjeverna Karolina im je dala poseban legalni status, uključujući i pravo da imaju svoje vlastite škole. Prva njihova škola ‘Croatan Normal School’ otvorena je 1887. u Pembroke-u u Sjevernoj Karolini. Danas je to ‘Pembroke State University’.

Danas su najveće samostalno pleme istočno od rijeke Mississippi, prema popisu iz 1990. bilo ih je 48.000. Oni čine najveću indijansku grupu bez rezervata i mnogi žive i rade od zemlje. Lumbee ili Croatan Indijancima odbijen je federalni status ‘Indijanskog plemena’ zbog visokog postotka miješane krvi, kako one iz drugih plemena tako i crnačke. Lumbee su naime bili poznati po tome što su pružali utočište izbjeglim crnačkim robovima. Lumbee su danas organizirani u više plemena, to su: Kaweah Indian Nation iz Sjeverne Karoline, pleme United Lumbee Nation of North Carolina and America. Ovdje treba napomenuti i da se ostaci Cheraw Indijanaca prodaju pod Croatane nazivavši sebe Lumbee Tribe of Cheraw Indians.
-Henry Berry Lowrie nazivan “Indian Robin Hood”, njihova poznata ličnost iz (1860-tih) ima među ovim narodom status narodnog heroja. Bio je kako kažu ‘veliki bandit’. Njegova obitelj porijeklom iz Virginije bila je poznata po gradnji cesta. Njegovo ime danas nosi cesta Lowrie road u Sjevernoj Karolini.

Za sam kraj priče svim Croatan Indijancima, njihovim budućim i sadašnjim štovateljima poklanjam jednu lijepu pjesmu. Njen tekst ide otprilike ovako:

Ananau, ananau
Nispaniwashkanky
Ńuqallapińam chay ńa wiky.

Ananau, ananau
Nispaniwashkanky
Wińaypaqchum ńuqa qawasqaiky

May runallam kakuchkanky
Kaycunallapy waqanaypaq.
Wańuptyqa ńakawanky
Manam munanichu chay pasayta.

a u slobodnom prijevodu s indijanskog bio bi:

Mislili su neki, već nas neće biti.
Ni veselje svoje nisu znali kriti
Raselit nas triba da nas manje ima,
Nisu tu ni bili tad će reći svima.
Nek tuđinu grizu, roda znati neće
Bez jezika narod nema više sreće
Djeca roda povist neće znati
Potom svoj na svome neće bit Hrvati

Igor Jelovčić

Komentari

Reklame