inmediasres knjige Kritike

Jo Nesbo: Žeđ – utažuje staru želju, ali s ishlapljelim detaljima

Najava jedanaestog romana o detektivu Harryu Holeu neke je iznenadio, a neki su jedva dočekali ono što su i očekivali da bi se moglo pojaviti. Ne ulazeći u kvalitetu romana kao što su „Sin“ ili „Ponoćno sunce“, povratak problematičnog Harrya Holea automatski uzbuđuje čitatelje zbog svoje već izgrađene reputacije.

U novom romanu, Harry je sretno oženjen ali će zbog određenih okolnosti u hipu krenuti proganjati novog ubojicu na ulicama Osla. Ne pije, zadovoljan je životom, čak je smanjio i unos nikotina, ali zadržao je duhovitost i cinizam. Obrazac njegova ponašanja poput pijanih eksapada, osobnih tragedija i slično ni ovdje ne izostaju. Mogli bi raspravljati o njihovom intenzitetu s obzirom na prethodne zaplete, ali radije nemojmo otvarati tu raspravu. Tek kada pročitate roman moći ćete sami procjeniti, a sigurno ne želite da vam odam previše detalja. Reći ću jedino da ljubavne scene nisu toliko vruće kao prije, a biti će ih i malo, što je valjda neka skrivena poruka o seksu u braku. Međutim, reference na prethodne slučajeve i već poznati upečatljivi likovi koji nastavljaju borbu sa svojim demonima i ganjanjem snova neće razočarati ljubitelje serijala.

Sam slučaj oko kojega se gradi priča vrlo je intrigantan.

Manijakalni serijski ubojica koji svojim žrtvama pije krv nakon što ih progoni putem društvenih mreža. Zanimljivo je što možete pronaći i blagu tematizaciju problema istraživanja cyber zločina koji ima brojne neriješene procedure, iako su načinjeni ogromni koraci u odnosu na prethodne godine. Čak i osvrt na migrantsku krizu. Nesbᴓ hvata pozitivne kulturne (posebno kulinarske) aspekte novih stanovnika u Skandinaviji, a s druge strane precizno oslikava poteškoće emigranata i strah Europljana. Taj segment je prepoznatljiv i u prethodnim pričama, ali ovdje kao da je malo zadebljaniji. Iako i dalje diskretan, vrlo je upečatljiv s obzirom na aktualna politička previranja u Europi. Predano čitateljstvo već iz opisa na poleđini knjige uspješno će zaključiti tko je ubojica, ali vrlo zanimljivi obrati začiniti će priču čak i njima i vratiti napetost otkrivanja zagonetke.

Sve u svemu, kada uspoređujem ovaj roman s ostatkom serijala, čini mi se kao da sam nakon dugo vremena uzeo novi gutljaj iz litarske boce mineralne vode. Već je lagano ishlapila, ali ne smeta vam toliko. Sagledano u cjelini ta lagana ishlapljelost ima smisla, a i dalje utažuje žeđ za dobrim krimićem.    (Ivor Kruljac)

7/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame