film Kritike POP COOLTURA

Personal Shopper: Assayasova samotna šetnja s duhovima

Da smo neko sređenije društvo i država, mogli bismo zamjeriti distributerima što smo tek sad u redovnoj kino distribuciji dočekali filmski naslov iz prošlogodišnje (!) selekcije festivala u Cannesu, no nažalost nismo i možemo biti sretni što ga uopće imamo prilike pogledati na velikim platnima. Doduše, film ”Personal Shopper” (po našim ‘muuudrim’ prevoditeljima ”Stilistica”) proslavljenog francuskog redatelja Olivera Assayasa bio je prikazan u sklopu 10-og izdanja nedavno održanog ‘Subversive Festivala’, al’ kako već rekoh, tek od ovog četvrtka će stići u odabrana kina Lijepe naše.

Druga uzastopna suradnja Assayasa i ‘vampirske čežnje’ Kristen Stewart (op.a. prva se zvala ”Clouds of Sils Maria”) vodi nas na još jedan čudesan put poslije kojeg ćete satima biti zatočeni u mislima i dilemi. O čemu se tu točno radi? Ajmo ukratko.

Priča prati Maureen (K.Stewart), mladu Amerikanku koja nakon smrti brata blizanca Stewarta živi i radi u Parizu kao osobna kupkinja za hladnu i umišljenu manekenku (hmmm…nisu li gotovo sve takve?) Kyru (Nora von Waldstätten) sve očekujući ‘znak’ (!). Kakav vražji znak, pitate se? Paaa… Maureen poput svojeg preminulog brata Stewarta smatra kako je medij i kako će joj se on kad-tad na neki način javiti iz zagrobnog života…

Naravno, to nije sve i neću vam otkrivati suviše radnje, al’ vam mogu reći kako se tu još svašta kuha. Assayas nas suvereno šeće (i vozika) ulicama i buticima modnog Pariza, turobnim hotelskim sobama i jezivim kućama. Osjeća se samo hladnoća i samoća i Pariz gotovo nikad nije djelovao ovako sivo.  Mnogima će se film učiniti čudnim, sporim i konfuznim, no mišljenja sam kako je Assayas divno izbalansirao  svo čudo žanrova. Ima tu i psihološke drame, misterije, fantazije, trilera, a bogme i horora.

Da nisam jedini koji misli kako Assayas u tom žanrovskom miksu nije ‘izgubio busolu’ , već da je majstorski dirigirao ritmom i prvenstveno atmosferom zaključio je i žiri spomenutog festivala u Cannesu koji mu je uručio nagradu za najboljeg redatelja (podjelio ju je s rumunjskim meštrom Cristianom Mungiuom). Naravno, Assayas je pod svojom dirigentskom palicom imao i izuzetno inspiriranu Kristen Stewart koja je i ovaj put uvjerljivo dokazala kako polako (poput i svojeg vampirskog pozera/lovera Pattinsona) prerasta u jednu od ponajboljih glumica svoje generacije.

Valja naglasiti kako ovakvo Assayasevo ‘kopanje’ po čeonom režnju neće leći baš svakom, no siguran sam kako će strpljivi filmofili uspjeti pronaći sve poruke i kvalitete kojima film obiluje. Usput ću još i spomenuti kako Assaayasu vrag ne da mira pa nam kao idući film planira triler s khmm… Stalloneom, Weisz i ta-daaaa… ‘bljedolikim’ Pattinsonom. Živi bili pa i to čudo vidili! (Ivica Perinović)

7/10

Ivica Perinovic

Ivica Perinovic

Komentari

Reklame