Aktualno Festivali film inmediasres POP COOLTURA

Stiže Animafest broj 27.: Ljubitelji crtića na parove razbrojs

U zagrebačkom KIC klubu jučer je održana konferencija za medije u povodu početka 27. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2017. kojim od 5. do 10. lipnja, Zagreb postaje svjetsko središte animacije. U natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano 350 filmova, uz brojna popratna događanja kao što su izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, site-specific filmovi, Animafest Open Airovi u gradskim parkovima i kulturnim centrima.

Animafest Zagreb 2017 pokriva sva područja animiranog filma, dok je njegov tematski program usmjeren na vezu stripa i animacije.

Članove žirija i ugledne goste, hrvatske filmove u međunarodnim konkurencijama i detalje programa u kinima te na otvorenom predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Paola Orlić i Matea Milić, predstavnik Ureda za obrazovanje kulturu i sport Grada Zagreba i član Vijeća Animafesta Nikola Stojadinović, direktorica marketinga Zagrebačke banke Vanja Vaniček te autori filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma i Studentskog natjecanja Animafesta 2017. Petra Balekić, Chintis Lundgren i Božidar Trkulja.

Daniel Šuljić naveo je kako će u žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma biti vrhunska imena svjetske animacije: Michaela Pavlátová, češka redateljica animiranih filmova nominirana za Oscara za film Riječi, riječi, riječi (1992) koji je nagrađen i na Animafestu te profesorica animacije na praškoj FAMU, školi dobitnici Nagrade za najbolju školu animacije Animafesta 2017; Rosto, nizozemski redatelj, glazbenik, vizualni umjetnik i strip-autor kojemu Animafest 2017 priređuje retrospektivu u programu Majstori animacije i koji će u Zagrebu održati jedan od svojih rijetkih masterclassova; Amid Amidi, pokretač i glavni urednik portala Cartoon Brew – središnjeg informativnog medija za animirani film u svijetu; Nobuaki Doi – kritičar i kurator animacije, ravnatelj festivala New Chitose Airport International Animation Festival; te Marko Tadić, redatelj animiranih filmova i likovni umjetnik, hrvatski predstavnik na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu.

U žiriju Velikog natjecanja dugometražnog filma sjedit će, pak: Natalia Lukinykh, kritičarka i profesorica animacije koja je za Obiteljski program odabrala izbor adaptacija ruskih bajki; Ben Mitchell, redatelj animiranih filmova, strip-autor te izvršni urednik portala Skwigly (Mitchell će moderirati i panel o suvremenoj animaciji te predstaviti knjigu); Simon Bogojević Narath, redatelj, videoumjetnik, autor stripova te profesor animacije koji će na Animafestu predstaviti i svoj novi strip. Žiri za Studentsko i Hrvatsko natjecanje objedinjen je te ga čine: jedan od najistaknutijih španjolskih animatora Alberto Vázquez, redatelj i strip-autor, višestruki dobitnik španjolske nacionalne nagrade Goya čiji se novi film Decorado prikazuje u Velikom natjecanju kratkometražnog filma; Jana Jakoubek, umjetnička ravnateljica Međunarodnog festivala stripa Fumetto u Luzernu u suradnji s kojim Animafest 2017 priređuje izložbu interaktivnog stripa motion comics u galeriji ULUPUH; te Sandra Malenica, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin i selektorica festivala VAFI.

Šuljić je naglasio kako su među uglednim gostima ovogodišnjeg festivala i Michaël Dudok de Wit – dobitnik Oscara i pobjednik Animafesta (oboje za film Otac i kći), nizozemski redatelj svjetskog glasa koji je posljednju od svoje tri nominacije za zlatni kipić zaslužio filmom Crvena kornjača koji se prikazuje u Velikom natjecanju dugometražnog filma, te koji će također u Zagrebu održati masterclass. Na Animafest 2017. dolazi i nestor francuske animacije Jean-François Laguionie, dobitnik nagrade César, perfekcionistički autor raskošnih dugometražnih filmova od kojih Animafestova publika pamti Sliku iz 2013. Laguionie u Zagrebu prikazuje svoj novi film Louise na obali. “Stiže nam i senzacionalna pobjednica Annecyja Dahee Jeong koja je tu prestižnu nagradu osvojila već s prvim profesionalnim filmom Čovjek na stolici, a na ovom Animafestu prikazuje novi film Praznina. Imamo i niz nadolazećih mladih zvijezda kao što su Marta Pajek, Jennifer Zheng i brojni drugi. Dolazi nam i Pakito Bolino – kultna figura francuskog underground stripa s provokativnim pristupom. On će održati radionicu sitotiska i prikazati ludi film Divlje religije i brojni drugi” rekao je Šuljić.

Matea Milić skrenula je pozornost na bogat Animafestov program izvan kino-dvorana koji je započeo još 20. svibnja prvim Animaciklom (bicikliranjem gradskim ulicama uz pokretne projekcije), otvaranjem prvog natjecateljskog programa site specific animacije Animation goes MSU! na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti 23. svibnja te Open Airom na Zrinjevcu.  “Ovoga vikenda predstoji nam još sedam Open Air projekcija. U parku Ribnjak, Centru za kulturu i informacije Maksimir i Kulturnom Centru Dubrava u subotu 3.6. prikazujemo Avril i neobičan svijet, dobitnika Animafestove Nagrade publike 2016. Isti se film, također na otvorenom, prikazuje i u nedjelju, 4.6. u Centru za kulturu Trešnjevka. Film je prilagođen svim uzrastima, ali ga zbog titlova preporučamo djeci starijoj od 7 godina. Također podsjećamo roditelje da djecu što prije prijave na Radionicu animacije koja se odvija od 5. do 9. lipnja u Maloj dvorani kina Tuškanac. U nedjelju, 4.6. u Ljetnom kinu Gradec prikazuju se dobitnici Grand Prixa prošlog Animafesta – Čarobna planina i Kraj igre, a u ponedjeljak, 5.6. u Ljetnom kinu Gradec gledamo najpoznatijeg stripovskog moreplovca Corta Maltesea u Sibiru. Naposljetku, i u sklopu nove suradnje s Art Parkom, koji su sjajno uredili Udruga Pimp My Pump i street art studio Lapo Lapo 6., 7. i 8. lipnja imamo programe na otvorenom – predstavljaju se američki umjetnički kolektiv nezavisnih animatora Late Night Work Club, japanski eksperimentalni filmaš Takashi Makino, te Pakito Bolino. U tunelu Grič bit će postavljena izložba Marka Tadića te dvije videoinstalacije proširene animacije” sažela je Milić Animafestov program na otvorenom koji je besplatan za sve posjetitelje.

Nikola Stojadinović izrazio je zadovoljstvo Animafestovim programima na Zrinjevcu, Ribnjaku, Gradecu, Art Parku i u kulturnim centrima koji dodatno osnažuju nezaobilaznu vezu Zagreba i Animafesta jer umjetnički animirani film dovode do velikog broja građana. “Zahvaljujem organizatorima Animafesta na još jednom izvrsnom festivalu. Gradu Zagrebu cilj je da festival svake godine bude bolji i oni u tome uspijevaju. Zahvaljujem i Zagrebačkoj banci na sponzorstvu jer su privatna ulaganja u kulturu uz javna itekako potrebna. Veza Zagreba i Animafesta temelj je samoga festivala i gradske kulturne i turističke ponude od samih početaka. Nama je najvažnije da što veći broj građana uživa u Animafestu i stoga nam je iznimno drago da programi i izvan dvorana doprinose njegovoj velikoj vidljivosti. Festival je iznimno uspješan svih svojih 45 godina i takav će sigurno i ostati” zaključio je Stojadinović.

Vanja Vaniček uputila je na privlačnost Animafesta mlađim generacijama te istakla brojne segmente programa omogućene sponzorskom suradnjom festivala i Zagrebačke banke. “Animafest je, nakon svojih 45 godina održavanja, postao jedan od ključnih festivala animacije u svijetu i mjesto na kojem se djeca, mladi i odrasli uče vrijednostima poput kreativnosti, razmjene ideja, inovativnosti i raznolikosti. U ime cijelog Zaba tima, mogu reći kako nam je veliko zadovoljstvo što smo i mi ove godine dio ove lijepe priče. Nama u Zagrebačkoj banci su mladi izuzetno važni i svakako nam je vrijedno biti blizu naše ciljne skupine te im pritom omogućiti dodatnu vrijednost i iskustvo. Animafest smo tako podržali kroz nekoliko aktivnosti. Tu su projekcije na otvorenom na Zrinjevcu uz besplatne kokice za posjetitelje. Također, Zaba će biti i prijatelj volontera kojima smo omogućili chill zone na Zrinjevcu i kod Tunela Grič, u kojima će se zajedno s posjetiteljima moći odmoriti tijekom svog napornog dana. Koncept i program ovogodišnjeg Animafesta zaista oduševljava. Vjerujem da ćemo svi uživati u projekcijama koje su pred nama” rekla je Vaniček.

Matea Milić napomenula je kako su zahvaljujući Zagrebačkoj banci besplatne i sve projekcije Studentskog natjecanja Animafesta 2017.

Petra Balekić govorila je o svom filmu „Stranac“ u mojoj glavi koji se natječe u Studentskom natjecanju te je inspiriran romanom Alberta Camusa. „Stranac“ u mojoj glavi diplomski je film i iznimno sam ponosna što ću i njega imati priliku po prvi put festivalski pokazati upravo na Animafestu u žestokoj konkurenciji sa studentima najboljih svjetskih škola animacije. Camusova knjiga ostala mi je u lijepom i snažnom sjećanju iz srednje škole, no njezin se doprinos nakon 12 godina zadržalo većinom u atmosferi, dok se film više bavi temom sjećanja” kaže Balekić.

Chintis Lundgren natječe se, pak, u središnjem Velikom natjecanju kratkometražnog filma s doživljajima povučenog gay lisca Manivalda. “Manivald je lisac koji u svojim 30-ima još uvijek živi s majkom. Jednoga dana serviser perilica navrati u njihov dom i stvari postaju ‘divlje’. S Draškom Ivezićem razvijam seriju s likovima Manivalda i mog prethodnog filma Život s Hermanom H. Rottom. Film je stoga gotovo pilot za seriju u kojoj će Manivald odseliti od majke i početi raditi u underground gay baru” kazala je Lundgren.

Božidar Trkulja nakon Priče s početka vremena ostao je u tehnici lutka-filma, ali se okrenuo popularnom žanru fantasyja. Njegov Posljednji izazov također se natječe u Velikom natjecanju kratkometražnog filma, a nastao je kao prvi film novog Studija za stop-animaciju Zagreb filma. Trkulja je demonstrirao i lutku jednog od likova iz filma. “Riječ je o epskom filmu s horor atmosferom, ali koji je u krajnjoj liniji komedija. Nastao je u produkciji Zagreb filma koji je s njime otvorio Studio za lutka-film. Stoga bih se posebno zahvalio Vinku Brešanu i Simonu Bogojeviću Narathu, umjetničkom direktoru Zagreb filma. Na filmu sam radio dvije i pol godine” kazao je Trkulja.

Paola Orlić podsjetila je kako se u Velikom natjecanju kratkometražnog filma natječu i hrvatski filmovi i koprodukcije Ježeva kuća Eve Cvijanović, Aerodrom Michaele Müller, Crvenkapica Redux Danijela Žeželja i Noćna ptica Špele Čadež, dok boje domaće animacije u Studentskom natjecanju brane i Lucija Mrzljak s Kutom i Lucija Bužančić s Procesom.

Na kraju konferencije Daniel Šuljić istaknuo je nekoliko posebno atraktivnih točaka u bogatom programu Animafesta 2017. “Prije svega, tu su naši glavni, natjecateljski programi, njih šest. Potom želim skrenuti pozornost na naš ovogodišnji tematski program posvećen vezi animacije i stripa. Prikazujemo kultne dugometražne adaptacije (Akira, Mačak Fritz, Divlje religije, Corto Maltese u Sibiru), kao i selekciju hrvatskih strip-autora koji su se okušali u mediju animacije (npr. Milan Trenc, Danijel Žeželj, Nedeljko Dragić, Irena Jukić Pranjić, Joško Marušić…). Na ovu središnju temu nadovezuje se i retrospektivni program Majstori animacije u kojem se prikazuju opusi Rosta i našeg dobitnika Nagrade za životno djelo 2017 Borivoja Dovnikovića – Borde, koji je tek drugi dobitnik te nagrade nakon Dušana Vukotića. Tu nagradu dobivaju samo najveća imena poput Normana McLarena i Miyazakija” kaže Šuljić.

Paola Orlić podsjetila je i na četvrto izdanje znanstvenog skupa Animafest Scanner na kojem je glavna govornica Mauren Furniss, dobitnica Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Animafesta 2017. “Nakon svih filmova i predavanja, ne zaboravimo ni na partyje – organiziramo ih čak 6 u Story Supercaffeu, Vinylu i Melinu. Povodom 45 godina Animafesta puštat ću ploče na 45 okretaja, a posebno se radujemo i jam sessionu naših gostiju, na kojem bi trebao nastupiti i Dudok de Wit na klaviru. Subotnje karaoke, međutim, redovito su najluđi party, a slavit će se i 100. emisija Animatika” zaključio je Šuljić.

Ulaznice i iskaznice mogu se kupiti online u sustavu Kupiulaznicu.hr te na blagajnama kina Europa, Tuškanac i Kinoteka. Festivalske iskaznice omogućuju ulaz na sve projekcije osim svečanog otvaranja po cijeni od 200 kuna (180 kuna za učenike, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom). Obiteljske iskaznice koje omogućuju ulaz na sve projekcije primjerene djeci u pretprodaji su na blagajni kina Europa i u sustavu Kupiulaznicu.hr do 4. lipnja po sniženim cijenama (1+1, za jednog roditelja i dijete = 80 kuna; 2+1, za jednog roditelja i dvoje djece = 120 kuna). Redovna cijena standardne festivalske iskaznice je 200 kuna,. Pojedinačna ulaznica stoji 25 kuna za sve programe osim Velikog natjecanja kratkometražnog filma (30 kuna).

 

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame