DOP TV Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA Zabava

DOP TV Live: Green Day/Rancid @ Ljubljana 2017 – najljepši koncert života

Green Day su savršen primjer benda o kojem ne treba imati pretpostavke. I na temelju kojih će vas svi ranije stečeni dojmovi napustiti. Jer su krivi. Mislite o kreveljastim neodraslim ex pop punkerima koji su štemali neopasne “la la” hitiće za MTV pseudopunk generacije koje više drže do bojanja kose nego razmišljanja o glazbi. Imate ih kao onaj dugovječni šareni pop punk bend koji se uz Offspring ranih 90.-ih ubacio u vrijeme Epitaph eksplozije post grungerskih razmjera i “Dookie” album senzacijom postao omiljenim “punkerima” svih teenagera svijeta koji su preživjeli Kurtovo samoubojstvo i lagano grunge odumiranje. To su floskule s kojima dolazite na njihov nastup u sklopu aktualne “Revolution Radio” turneje na kojoj furaju kao specijalne goste i velike si prijatelje, street punkerske veterane Rancid. Tim, Lars, Matt i Branden više od 25 godina udaraju svoje ulične višeglasne refrene. Gledajući ih indisponirane u Austriji prije nekoliko godina činilo se kao pozdravna turneja, no uz odličan novi album “Troublemaker” i svježu svirku kao specijalni gosti greendayovcima nova mladost legenda punk rockeraja nije upitna.

Od uvodnih taktova produženog intra kojim će spojiti sve što vas očekuje (“Bohemian Rhapsody”, “Blitzkrieg Bop” uz plesnu točku ružičastog zeca animatora publike, pa zaključno s Morriconeovom temom iz “The Good The Bad And The Ugly”) do izlaska proširene trojke Billie Joe, Mike i Tre Cool (gitarist, saxplayer, klavijaturist, harmonikaš) očekivali ste šarene pop punk igrače i odrađivače forme, a dobili vrhunske fast n fury rock and roll zabavljače. S kojima ni sekunde dvosatnog showa nemate dojam odrađivanja posla. Svi praskovi, eksplozije, konfeti, vatre, ispucavanja, izvlačenja ljudi iz publike da pjevaju i sviraju s njima (djevojci koja je opalila dva akorda je poklonjena gitara na kojoj su svirali), nagovaranja dvorane na mahanje rukama, “eo eooooo” zbor, sav taj sing a long naivni “rock and roll mijenja svijet” stav u tih dva sata postaje vrlo stvarnosno, plesno, osmijeha vrijedno i ježenja najpozitivnijih žamaraca na svijetu.

Od uvodnih taktova “Know Your Enemy” već je prvi obožavatelj izvučen iz publike na stageu uz urnebesno odobravanje dvorane, a dinamični Billie Joe Armstrong frontmen čija želja za superoptimizmom i stvaranjem feelgooda od prvih taktova pronalazi puteve i pokreće 10 000 Slovenaca.

Njihova je svirka uigrana, furiozna, jednostavna, spremna zadovoljiti svakog pojedinca velike sobe u kojoj nastupaju. Ali pritom oni još uvijek beskrajno uživaju. Vozeći kroz karijeru preko najvećih hitova (“When I Come Around”, “Basket Case”, “Boulevard Of Broken Dreams”) do recentnih “Revolution Radio”, klanjanja rock and roll povijesti u medleyu u kojem će od sax sola “Careless Whisper” prevesti do himne ultrapozitivizma “Always Look On The Bright Side Of Life” ili spojiti Beatles/Stones Satisfaction” i “Hey Jude” da bi regularni set zaključili s odom trenutku zauvijek “Forever Now”.

Na prvom bisu će odslužiti furiozno “American Idiot” i “Jesus Of Suburbia” a potom za konačni konac samo s gitarom Billie Joe izvesti sing a long solo “Ordinary World” i “Time Of Your Life”. I to su dva sata kompaktne, energične ode pozitivizmu nakon koje s osmijehom najvećim na licu, puni žmaraca izlazite iz dvorane i pitate se “ok, kad ćemo opet”.

I kad god se zapitate gdje su možebitni puti rješenja svog nezadovoljstva Hrvatskom ovakve masovke ili pohodi Springsteena daju odgovor. Ljudima fali motivatora, onima kojima vjerujete, onima koji će vas bez pardona i zadrške i kompromisa pozvati na smijeh i činiti to tako prokleto dobro i uvjerljivo da nemate izbora nego izaći i zaokružiti glasački listić. Ovaj puta bili su Rancid i Green Day. Putokaz je jasan. (JA)

10/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame