autorski tekstovi KOLUMNIZAM

Neka jedu kolače

Screenshot: Youtube

Koliko ste prošli mjesec uplatili za mirovinsko? Zdravstveno? Koliko love odlazi za fotelje? Nemate pojma?

Nedavno je portal MojPosao proveo anketu s pitanje bi li radije primali bruto ili neto plaću. Od 1200 ispitanika, njih 74% bilo je za bruto.

Edukacije radi, neto iznos je onaj koji vam sjedne na račun i koji trošite. Stvarni trošak za poslodavca zove se bruto2, tj. minimalni iznos koji vi morate stvoriti svojim radom da bi tvrtka bila na financijskoj nuli s vama kao radnikom. Bruto iznos, za kojih je 74% anketiranih, je onaj dio koji poslodavac mora uplatiti za vaše mirovinsko, zdravstveno, poreze i prireze.

Umjesto da si sami birate miroviske fondove i zdravstvena osiguranja ili da uopće ne uplaćujete u to, lijepa vaša to određuje umjesto vas. Za uzvrat dobivate beskonačne redove čekanja u bolnicama, manju mirovinu, a ponekad spašavate Agrokor ili autoceste. Domoljubno, da bi reč rekel.

Spašavate i one kojima se ne da raditi i buditi u 4 ujutro. Zakaj bi kad je socijala tako dobra. Spašavate i one koji se Mercedesom dovezu do pučke kuhinje zato jer mogu. Spašavate i one okupljene u udrugama, a zapravo su lokalne birtije u kojima članovi cugaju bez jedne lipe PDVa. Najgore od svega, spašavate biračku mašineriju i stranačke guzičare koji dobro žive od vas i na račun vas.

Da stvar bude još apsurdnija, nedavno ste izabrali novih cca 9500 guzica koje ćete financirati i koje se sada osjećaju „so fucking special“.

Čestitamo od srca.

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame