Aktualno film Kritike POP COOLTURA

The Red Turtle: Nešto magično, fantastično i predivno

Gleda  li vam se plastik fantastik Tom Cruise u toliko puta prožvakanoj, maloumnoj borbi kontra CGI mumije u ofucanim CGI zavojima (točnije, majmuniranje pred zelenim platnom) ili nešto uistinu magično, dirljivo i napose inteligentno? Damn right! Cruise slobodno može turnuti svoj masni ček nekom od lidera scijentološke crkve duboko u debelo crijevo jer ovotjedni kino izbor svodi se isključivo na jedan naslov uistinu vrijedan vaše pažnje.

Holivudske crtiće na velikim platnima naših kina u pravilu imate prilike gledati gotovo svaki mjesec (ako ne i češće), no unatoč prilično pametnim pričama, većina istih je usmjerena djeci i mašineriji popratnih sadržaja (igračke, odjeća, bla., bla., bla…) dok su za roditelje u scenarij upakirane kojekakve pop-kulturne reference koje će im u konačnici navući osmijeh na lice. Štima i to, al’ kad u kino stigne dragulj koji ne blješti nekim umjetno ispoliranim sjajem, oko pušta suzu radosnicu i ugodno zagrije oko srca.

Za takvo iskustvo ovom prilikom se pobrinuo proslavljeni nizozemski redatelj kratkih animiranih filmova Michael Dudok de Wit. Dotični je, naime, gajio posebne simpatije ka specifičnim radovima animatora legendarnog japanskog ‘Studia Ghibli’, no niti japanske kolege (a pritom mislim na Alfu i Omegu spomenutog studija, redateljskog genija Miyazakia) nisi ostali imuni na de Witove radove (prvenstveno njegov Oskarom nagrađen ”Father and Daughter”) i mic po mic pala je zajednička suradnja o čijem plodu vam upravo pišem. Magija se ovaj put skriva iza imena ”La Tortue Rouge” iliti ”The Red Turtle”.

Naizgled tipična robinzonovska priča prati muškarca nasukanog na pusti otok koji očajnički pokušava napustiti to, od Boga i vraga zaboravljeno mjesto. No, stvari po sirotog čovjeka ne idu po planu. Svaki njegov pokušaj bijega splavom spravljenog od bambusovih trski završi neslavno što zbog jakih morskih struja, što zbog ‘sabotaže’ od strane neobične crvene kornjače. Isfrustriran tim događajima, muškarac te iste večeri spazi spomenutu kornjaču i odluči joj se osvetiti tako što je udari bambusovim štapom te je okrene na leđa. Uskoro ga počne nagrizati osjećaj krivnje i odluči pomoći kornjači, no ustanovi kako je ista uginula. Kornjačin oklop se potom razlomi i u njemu se iznenada pojavi tijelo mlade žene…

Kakav emotivni ringišpil od filma!!!

Tako predivno snimljen, režiran i osmišljen da mu uopće nije bio potreban dijalog (doslovno ga nema) kako bi pogodio gledatelje drito u dušu. Zvuči pomalo patetično, ali u ovoj fantastičnoj priči ilustriran je kompletan ciklusa života i što on sam po sebi predstavlja. Od tuge, samoće, frustracija i bezizlazne agonije pa sve do beskrajne ljubavi, sreće, sazrijevanja i rastanka.

Ovo je ‘must see’ crtić, pronađite vremena za odlazak u kino, jamčimo oduševljenje. Napomena, manja djeca bi ga trebala propustiti pošto im mnoge stvari neće biti jasne, a i postoje određeni prizori koji bi ih mogli prestraviti. Onima koji će željeti i više, preporuča se odlazak na friško otvoreni ‘Animafest’. (Ivica Perinović)

8.5/10

Ivica Perinovic

Ivica Perinovic

Komentari

Reklame