inmediasres POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO sex SVAŠTARA

Aktualno: Gay Pride Zagreb 2017 – Slobodan život počinje ponosom

U Zagrebu će se 10. lipnja održati društveni i politički skup Povorka ponosa LGBT osoba i obitelji. Po šesnaesti put organizira se Zagreb Pride 2017. pod sloganom „Slobodan život počinje ponosom“. Povorka ponosa započet će okupljanjem 15h na Trgu Franklina Roosvelta, pored muzeja Mimare te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Roosveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje će završiti javnim skupom i koncertom.

“Zahtijevamo tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta. Zahtijevamo da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi obitelji i zajednice u kojoj se živi.  Zahtijevamo da nam život ne ovisi o našem položaju na tržištu rada ili na podršci obitelji. Zahtijevamo da se osigura slobodan i siguran život za sve mlade – život slobodan od zlostavljanja u obitelji i u školi. Zahtijevamo da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju. Zahtijevamo društvo solidarnosti u kojemu će svatko reagirati pri svjedočenju siromaštvu, nasilju i diskriminaciji prema bilo kome. Prema umirovljenicama i umirovljenicima, prema Romima i Romkinjama, svim nezaposlenima i zaposlenima na određeno, prema seksualnim radnicama i radnicima kojima to nije bio slobodan izbor, osobama s invaliditetom, kućanicama, migrantkinjama, osobama koje žele siguran i besplatan pristup pobačaju.” poručuju organizatori u proglasu.

Dodali su i: “Okupit ćemo se kako bismo poručile i poručili da je život kakav želimo – slobodan život. Kako bismo mogle zaista živjeti slobodno, moramo moći biti otvorene oko svojeg rodnog identiteta i spolne orijentacije, a da bismo mogle biti otvorene, moramo imati materijalnu sigurnost i neovisnost. To koliko se osobe osjećaju sigurno biti out u različitim kontekstima, pokazatelj je toga koliko hrvatsko društvo zaista jamči ustavne vrijednosti jednakosti, prava i sloboda za sve. Budući da se većina LGBTIQ osoba u Hrvatskoj ne osjeća sigurno biti out u obitelji, u školi, na poslu, znači da se još uvijek ne čini dovoljno da se zaista zajamči jednakost i sigurnost svima. Zato pozivamo SVE da se okupimo 10.06. na 16. Prajdu i pokažemo da je nas koje se zalažemo za slobodu i jednakost mnogo te da se ne predajemo.

Ovako je bilo lani:

 

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame