Kritike POP COOLTURA

Đorđe Balašević: Unikatna – novo storytelling majstorstvo balkanskog Johnnyja Casha

Manite na stranu simpatije, antipatije, klasične dnevnopolitičke pizdarije i osobna opredjeljenja. Đole Balašević objavljuje nove audio stvari. I to je glazbena vijest onima koji ne robuju formama i kojima je interesantna glazba bez predznaka.

I kroz novi komad podsjeća kako i zašto ga narodne mase cijene, vole, piju mu s dlanova. “Unikatna” je još jedna od njegovih tipskih autopilotnih pečata s epizodama i skicama od stvarnih ljudi.

Ovaj puta se Master Lala dao na road trip put Međimurja ne bi li ispričao avanturu o unikatnoj maloj Savićki, prolazio pored picoka, slušao kako zveči udarac mača Svetog Jurja, kusao štrukle, slušao kako šumi Mura, u jednom šezdesetšestaškom twist prizvuku atmosfere nekog neoslikanog Balkan expressa i avantura znanih od doba Bože Zvanog Pub.

Toplina njegove priče prati likove s daškom vjetra, čineći ih takvima da slušatelji lagodno mogu konstruirati svoje skice i interpretacije tih priča. A Đole ih kao vjerni i pouzdani konobar opslužuje, došaptava i tretira s poštovanjem. Tu je tajna. Ako je itko ikad zavrijedio bit zvan Johhnyjem Cashom ovih prostora bez nužne crnine, referirajući se samo na glazbene pečate, Đole je onaj koji priče čini narodskim predajama, bez pejorativna značenja.

I opet to radi tako pitko, ne plitko. I opet pokazuje kako je rimovanje kraljevska forma kada je u rukama majstora rime. I opet se čini kao da je najlakše na svijetu. I kao da ste je čuli tisuću puta. U motivima i frazama. Ali to je manirizam najvećih. Sumnjate? Da je tako lako radili bi svi. (JA)

9/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame