Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA

Rancid: Trouble Maker – nova mladost kultnih street punkera

Na službenom YouTube kanalu kultnih street punkera osvanuo je official streaming njihova novog albuma “Trouble Maker”. I baš kako su zvučali svježe, refreshano, probuđeno, veselo za nedavnog gostovanja u Ljubljani Green Dayovcima, tako dostavljaju i novi, deveti studijski album.

Dvominutne ultrabrze bombe sublimiraju najbolje od njihove diskografije. Povremeno ubitačno brzi kao na debitantskom i drugom “Let`s Go”, povremeno melodični kao u vrijeme kapitaliziranja s “Life Won`t Wait”, Rancid dokazuju kako im melodije nisu stran teren, dapače na tom segmentu rade razliku i izdvajanje od mora preostalih.

Tajna njihova zakucavanja je u tome što Tim Armstrong, Matt Freeman, Lars Frederiksen i Branden Steineckert umjesto Bretta Reeda na bubnjevima funkcioniraju prvenstveno kao ulični gang, momci iz susjedstva koji čitav život spašavaju jedni drugima glavu. Kad taj osjećaj prenesu na album dobijate nešto više od pola sata zgusnutnh, konkretnih, opakih, melodičnih, ali iznad svega zabavnih i nedvojbenih komada koje se nastavljaju u sav glas stadionski izvikivati (Farewell Lola Blue, An Intimate Close Up of a Street Punk Trouble Maker, Telegraph Avenue, Where I`m Going, Ghost Of A Chance, Beauty Of Pool Hall). 19 budnica su uspjeli sabiti bez gubljenja fokusa i oštrice.

Punk puritanci su se već okomili na momke pribavljajući im ponavljanje, no samo povremeno upadaju u zamke fillanja (All American Neighborhood, Cold Cold Blood), a najvećim dijelom voze brzi rock and roll i ne zapadaju u mladenačke zamke ponavljanja istih modela, posluhnuti samo riff “Bovver Rock and Roll” ili vožnju “Make It Out Alive”, “Molly Make Up Your Mind”, punkersku blues posvetu “I Got Them Blues Again”,  a nije im bad ni zajebavati se na vlastiti račun posvetom herojima “Say Goodbye To Our Heroes” sve će biti jasno. Ritam sekcija derački dere dok se Tim, Matt i Lars izmjenjuju na lead poziciji vokala prašteći na granici falša poderano i rašpano vičući i pjevajući da ih se čuje daleko van svih tih garaža. Od Dropkick Murphys do Ramonesoidnih komada Rancid su napustili onaj clashovski bunt namjesto kojeg pričaju ljubavne i priče iz susjedstva (I Kept A Promise) i to je stvar za naklon.

Producent i davna punk njuška Brett Gurevitz (Bad Religion) poznaje ih u dušu, tako ih i zvučno definira. Nema tu greške. Imate revitalizirani, zabavni bend kojima ovaj album daje sve pravo napada na titulu jednog od naj rock albuma godine i čist obraz prilikom nove turneje. Nema negdašnjeg zamora i mlaćenja praznih slamica, ovo su Rancid vrijedni truda.

Nadasve simpatična odluka cijeli album full gas odsvirati uživo i takvim ga predstaviti na You Tube kanalu. Tetovirani starci ubijaju kao prije 25 godina, to je hvale vrijedno znanje. (JA)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame