Kritike POP COOLTURA Zabava

MAiKA: River Sava – najbolji glazbeni touch Ide Prester dosad, “svecki a naše”!

Multifunkcionalna javna persona Ida Prester od TV voditeljice za klince do šljokičaste dance pjevačice i frontgerle electro dance alter pop sasatava Lollobrigida preko još jedne plesne inkarnacije Frau Casio, stiže do glazbeno najupečatljivijeg i najzanimljivijeg produkta dosad.

MAiKA, štogod izvedenica imena značila, nastupnim singlom u produkciji Uroša Petrovića daje slutiti kako slijedi opako plesno druženje. Na moćni dance beat dodano je mnoštvo autentičnih balkanskih sličica, a njen će namjerno tvrdi balkanski engleski biti egzotično autentičnim obzirom da su odabrali engleski kao izražajnim sredstvom. Svi njeni vokalni limiti ovdje su pretvoreni u prednosti. Na bazi efekta prilagođavanja Die Antwood vizualnih momenata i Royksopp plesnih čudnosti na ovdašnji teren. Rekli bi  svecki a naše.

Uz sjajno koloriranje redatelja Gonze Jovanova spot produbljuje dojam jer uz uplesanu Idu u narodnoj nošnji 21. stoljeća, izvijaju se dvije maskirane persone koje nabijaju kostima, okružene konjima, magarcima, puradi i ostalim naturaliziranim ciganijama uz MTV logo i nastpis srpski Hollywood. Za ovo treba saznati i Berlin i London i Moskva. I Budapest i Bukurest i Bratislava koje zaziva u refrenu. I islam i USA.

Otkad je Zagreb zamijenila Beogradom i postala majkom njene su medijske aktivnosti mahom bile svedene na Facebook gostovanja i statuse, rijetka pojavljivanja po marketing zonama gdje je često rado viđena gošća, Idin se njuh za moderno, urbano, relevantno i efektno, fino fokusirao na nešto što ima sve pretpostavke biti sjajnim izvoznim proizvodom. I konkretni primjer kako se može biti efektnim i kvalitetnim plesno produciranim komadom bez nužnih koketiranja s inačicama turbo folka. Treba samo pravih spojeva i dovoljno drčnih ljudi koji neće popuštati u viziji isfuravanja svog filma.  Ovo zove na nastavke. (JA)

9/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame