POP COOLTURA Zabava

Lov na vještice: Amerika sudi komičaru i TV voditelju Billu Maheru zbog N… riječi

Bill Maher je TV voditelj, sjajan, ciničan, ironičan komičar i ateist. Neki ga smatraju kontroverznim jer nema tabu tema i propitkuje sve što je in medias res. Na programu HBO vodi gledan talk show Real Time.

U sklopu kojem je prošli tjedan intervjuirajući republikanskog senatora Bena Sassea našalivši se na račun crnačke zajednice (čitaj: Afroameričke) i nazvavši se u šali house niggerom. Nije prošlo dan graknula je ćudoredna i općemoralizatorska Amerika spremna i voljna stavljati lokote na humor – nije primjereno, treba ga kazniti, treba mu dati otkaz, samo su neke od reakcija.

Odjednom našla se gomila povrijeđenih i uvrijeđenih jednom više ili manje duhovitom opaskom na račun nečije boje kože, s više ili manje takta i razumijevanja povijesnih činjenica. Da se vodimo tim momentom političke korektnosti ili isključivosti malo bi šala bilo izrečeno i malo bi prostora za humor ostajalo.

Dan nakon paljenja lomača, Bill Maher se ispričao, premda nije jasno otkad se to za humor treba ispričavati i jesu li se Monty Pythoni ili tvorci South Parka trebali ispričavati prilikom svojih scenarističkih bravuroza.

Ice Cube, popularni i aktualni rapper, glasnogovornik crnačke zajednice u Hollywoodu je za gostovanja u narednom Real Timeu ušao u dobrohotnu konfrontaciju s Maherom pokušavajući mu rastumačiti kako riječ nigger bijelci ne bi smjeli uopće upotrebljavati već da je ona ok samo ako je “brothersi” (čitaj: crnci, ljudi tamne kože) jer samo iz njihovih usta ne zvuči pejorativno ili podcjenjivački.

Nadalje, graknula je moralna Amerika, organiziraju se okrugli stolovi, osuđuju se postupci, poziva se na historijski revizionizam i kontrolu upotrebe riječi nigger – pogrdnog izraza za crna, Afroamerikanca – u doslovnom slengu “crnčuga”. Afroamerkički voditelj Don Lemon organizirao je panel diskusiju pozvavši četiri gosta s kojima je procjenjivao koliko je Bill Maher otišao predaleko po njihovim moralnim uzusima.

Ustaše, partizani, povrijeđeni vjerski osjećaji zbog izlaganja i kolona vidioca oko leša katoličkog uzvišenka ili cigani koji se zovu ciganima tad je ok ali kad to napravi white man onda je uvreda i rasistička primjedba, oj Jano Janice.

Nikakve analogije, samo čuđenja da takvi mentalni sklopovi opstoje i postoje vrata do nas. Suditi, osuđivati, procjenjivati. A sve vitalno bitni problemi, kao što je opaska manje ili više kontroverznog TV voditelja. Sezona kiselih krastavaca je počela prije ljeta. Pljuc, i to je Amerika.

Anđelo Jurkas

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame