Aktualno Glazba inmediasres POP COOLTURA TOP VIJEST Zabava

DOP specijal – Pola godine hit singlova: Najbolje stvari prije ljeta gospodnjega 2017

Nalazimo se na pragu ljeta, pa bi bilo vrijeme baciti pogled preko ramena na sve glazbene uspjehe koje nam je nova godina donijela, a bilo ih je mnogo. Započet ćemo s pjesmama koje su nas najviše razveselile, rasplesale i zaintrigirale, te se nadam kako će se ove melodije ćut na vašim ljetnim playlistama.

 1. ‘Malibu’ – Miley Cyrus

Ne očekuješ da će ti se ova pjesma toliko svidjeti, ali kako predstavlja stilsku prekretnicu karijere Miley Cyrus, uz što je još i potpuno neodoljiva, neizostavna je.

 1. ‘Big Fish’ – Vince Staples

Radi se o izuzetno izvedenoj hip hop pjesmi koja repeticijom objašnjava društveni poredak, prikazujući rupu koja se stvara između onih koji imaju te onih koji nemaju. Tematski i estetski primamljiva te kao takva poziva na iščekivanje cijelog albuma.

 1. ‘Sign of the Times’ – Harry Styles

Jedna od najboljih balada godine. Neočekivana i potpuno predivna.

 1. ‘Passionfruit’ – Drake

Dancehallom inspirirana pjesma koja nastavlja niz uspostavljen hitovima s prošlogodišneg ‘Views’, te ne razočarava.

 1. ‘Swish Swish’ – Katy Perry

Nabijena seksipilom i senzualnošću, ne ostavlja ravnodušnim. Dodajmo još ekscentričnost stihova Nicki Minaj i dobili smo fantastičnu dance pjesmu.

 1. ‘Dangerous’ – The xx

Uvod u plesan ‘I see you’, ovo djelo sumarizira sintezu The xx i Jamie xx.

 1. ‘Hallelujah Money’ – Gorillaz

Sam glas Benjamine Clementine-a uvodi ovu pjesmu u avant gardu, te kao takva predstavlja sve ono iza čega Gorillaz, kao projekt, stoje.

 1. ‘Chanel’ – Frank Ocean

Samo osiguranje da se radi o jednom od najtalentiranijih glazbenika danas. Stilski se uklapa u zonu uspostavljenu s prošlogodišnjim ‘Blonde’, jednim od najboljih albuma godine, ako ne i najboljim.

 1. ‘Green Light’ – Lorde

Prvi pogled u ‘Melodramu’ je gotovo savršena pop pjesma, obogaćena anti tradicionalnim vrijednostima poput nelinearne strukture i progresije.

 1. ‘Slide’ – Calvin Harris ft. Frank Ocean & Migos

Calvin Harris je znao napraviti dobru pjesmu, ali nikad ovako dobru. Slojevita i odlično posložena, predstavlja korak producenta u ozbiljniju i složeniju sferu dance glazbe.

 1. ‘Hard Times’ – Paramore

Genijalni povratak u 80-te koji je tužniji nego što se da naslutiti.

 1. ‘I Promise’ – Radiohead

Iako se prvi put čula još u periodu ‘OK Computer’, današnja snimljena verzija ostavlja bez daha. Oslikava samoću tamo gdje je prividno nema.

 1. ‘Humble’ – Kendrick Lamar

Ovo je samo dio jedne velike slike. Iskreno moglo je ovdje stajati većina pjesama s nedavnog ‘Damn’ koji raznim motivima života i smrti priča o iskušenjima mladog crnog čovjeka u Americi. Ispunjen filozofijom i biblijskim usporedbama, ovo djelo je jedno od najkompleksijih ove godine i time najinteresantnije.

 

Domagoj Jurić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame