Aktualno Celebrities film Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA Zabava

2Cellos: Chariots of Fire – šlepanje na tuđi rad i pribavljanje zasluga pri vrhu

Na primjeru novog spota dučelosa i prerade Vangelisove teme iz “Chariots Of Fire” kao novog “filmskog” singla fantastično se vidi i dokazuje teza o njihovom ispuhavanju eksploatacije one hit wonder trika serviranog na temelju obrade Jacksonovog “Smooth Criminala”. Tada kapnuli milijuni  klikova i preko noći su pretvoreni u viralnu senzaciju jer dva kakti klasičara rade čudo na dva cella i presviravaju Jackovu dance stvar kako to svijet još nije vidio ni čuo. U duo kombinaciji nije. Solo kroz Vanessu Mae i četvorku Apocalyptica je već viđeno. Sve dalje na oba albuma bilo je isisavanje mogućnosti i ispipavanje koliko dugo može trajati prodavanje iste fore. Crossover klasike i pop rock evergreena. Originalnosti nema, ali ona se niti ne traži. Oni su vrsni interpretatori i muzičari reproduktivci. Na dva cella. I tu njihova čarolija prestaje i nestaje. Jer jedino što oni doista i realno rade je šlepanje na tuđi rad. I pribavljanje zasluga originalnih autora pjesama kojima se poslužuju svojim instrumentima. Vrhunskim interpretacijama na svojim oruđima. Ali izvedba je izvedba, tehnika je, a ne mašta.  Tako se u novom singlu u potpunosti oslanjaju na poznatu melodiju ne donoseći baš ništa nova samo interpretirajući genijalni Vangelisov prostrani aranžman. U ovom slučaju konkretno stvar im izvlači daleko više London Symphony Orchestra doli njih dvojica.

Naime, iluzija momaka u bijelom kojima nacionalni celeb mediji piju iz dlana jer su im iz inozemstva rekli Elton John i ostali pijuni da su dečki vrijedni dizanja, a ne turanja palca u dupe i jer jedan od njih još uvijek hoda uz Rozgu, podgrijava se mahom od ljudi zaslijepljenih njihovim stagelightom, koje doduše bitno jenjava. Ma kako teme s albuma “Score” na kojem su naumili napraviti odmak od eksploatiranja pop rock hitova ulaskom u klasici bliže soundtračne vode.

Video spot Darka Drinovca je narudžbeni uradak po šabloni već viđenih turističkih razglednica s Jadrana kojom će oni dokazivati svoju pečalbarsku privrženost zemlji koju umotaju u kič razglednice (šljunčana plaža, pučina,  slow motion jeftini imitat kadrovi viđeni u originalnom filmu), dečkići još uvijek u bijelom drmusaju glavicama i tresu od silne ostrašćenosti i ufuravanja u svoj velebni kunst, dočim je riječ tek o sve prozirnijem pozeraju.

Za novi album bi im bilo zgodno da se sjete razgovora oko eksploatiranja rap hitova sad kad su izmuzli ideju oko skidanja filmskih melodija. Štucat će im se jako kad se sjete ili namjerno zaborave podrumskih razgovora, studijskih mailova i inih razmišljanja i razgovora u kojem bi im smjeru karijere trebala ići da ne zaglibe u vječne zamke ponavljanja bez sadržaja. (JA)

3/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame